A Semmelweis Egyetem mind a hat kara, valamint idén először a szakközépiskolái is képviseltetik magukat a 20. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A háromnapos rendezvényen a Semmelweis Egyetem minden eddiginél nagyobb standdal várja a felvételi előtt állókat, akik szombatig személyesen kaphatnak információt a karok képviselőitől, hogy minél jobban megismerjék a felsőoktatásban és továbbképzésben rejlő lehetőségeket. A rendezvény első napján már telt ház volt, a leendő egyetemisták leginkább a felvételi követelményekről, a ponthatárokról, kollégiumokról és az elhelyezkedési lehetőségekről kérdezték a karok képviseletében jelenlévő hallgatókat.

Dr. Hankó Balázs, stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes kiemelte: a jubileumi évben az egyetem egységes dizájnnal, minden eddiginél nagyobb és színesebb standdal várja az érdeklődőket, mely méltón képviseli az idén 250 éves intézményt. Ez az egységes megjelenés jól szimbolizálja az egyetem jelenlegi és jövőbeli felsőoktatásban betöltendő szerepét – fogalmazott a rektorhelyettes. Az egységesség mellett kiemelte a csapatmunkát is, hiszen, mint mondta, az egészségügyben végzett tevékenység csapatmunkát igényel, ezt jelképezi, hogy mind a hat kar és az azokat képviselő hallgatók együtt vannak itt jelen. Dr. Hankó Balázs úgy fogalmazott: a jubileumi év az eddig elért eredmények mellett egyúttal a jövőbeli céljainkra is fókuszál: a világ száz legjobb egyeteme közé emelni az intézményt, és e cél elérése érdekében az oktatás, a kutatás és a gyógyítás infrastruktúrájának továbbfejlesztése, a kutatás-fejlesztés, innováció megerősítésére, a betegellátás színvonalának növelése is a jövőbeli célok között szerepel – ismertette.  

Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem az ország egyik legpatinásabb intézménye, számos nemzetközi rangsor szerint a leginkább elismert, legjobb pozícióban lévő egyetemek között tartják számon. „Célunk, hogy a legjobb orvosokat, egészségügyi szakembereket képezzük, ehhez pedig arra van szükség, hogy a legkiválóbb középiskolások érkezzenek ide továbbtanulni” – fogalmazott. A rektorhelyettes rámutatott: a jubileumi év a kurrikulumreform jegyében telik, mely során a gyakorlati képzés az eddiginél nagyobb hangsúlyt kap. „A reform célkitűzése olyan orvosokat nevelni, akik nyitottak az új ismeretek befogadására, de rendelkeznek gyakorlati ismeretekkel és akut helyzeteket is képesek megoldani” – fogalmazott.  

Galéria

8kép

A pályaválasztás előtt álló vagy továbbtanulást fontolgató érdeklődőknek szóló rendezvényen a több mint ötven felsőoktatási intézmény között az Semmelweis Egyetem hat kara mellett idén először a szakközépiskoláival kiegészülve várja az érdeklődőket, akiket a kiállítás első napján sokan kerestek meg kérdéseikkel.

Az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) standján leggyakrabban idén is az emelt szintű érettségi vizsgára felkészítő tanfolyam érdekelte a pályaválasztás előtt állókat, de sokan voltak kíváncsiak a ponthatárokra, hogy mikor tudnak szakirányt választani, mikor vannak, és hogyan néznek ki a gyakorlatok illetve, hogy mennyit kell tanulni a sikeres vizsgához.

A FOK-osok szemléltető eszközt is vittek magukkal, melyen be tudták mutatni, milyen a fogpótlás-készítés folyamata. Az érdeklődők maguk is elkészíthettek egy lenyomatot, amit aztán haza is vihettek – ismertette Huncsik Nóra elsőéves fogorvostanhallgató.

Artner Anna, a Gyógyszerésztudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának tagja úgy tapasztalta, hogy az érdeklődők kérdései alapvetően az egyetemi tanagyaghoz, a kollégiumokhoz, a hallgatói élethez, sportolási lehetőségekhez, valamint az egyetem utáni elhelyezkedési lehetőségekhez kapcsolódtak.

Kiemelt érdeklődés övezte az Egészségtudományi Kar (ETK) standját is, ahol Vajda Edina, negyedéves ETK hallgató szerint az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a dietetika és a gyógytornász szakirány keltette fel leginkább a pályaválasztás előtt állók figyelmét. Az ETK standjánál egy szimulációs babán újraélesztési bemutatót is tartottak, ezzel népszerűsítve a mentőtiszt képzést.

Meth Frida, a Pető András Kar negyedéves hallgatója, a Hallgatói Önkormányzat alelnöke idén már negyedik alkalommal vesz részt a kiállításon. Tapasztalatai szerint minden évben a gyakorlatokról, ponthatárokról, az alkalmassági vizsga feltételeiről, valamint az elhelyezkedési és ösztöndíj lehetőségekről érdeklődnek a leginkább. A kiállításra különböző, a konduktor munka során használt segédeszközöket is magukkal hoztak (karikákat, tapadópálcákat, ami az ülésben segít, különböző ortopéd cipőket), illetve egy, a kart bemutató kisfilmmel is készültek, ami nagyon népszerű – tette hozzá.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ide látogatóknak nincs pontos képük arról, hogy tulajdonképpen mi is az Egészségügyi Közszolgálati Kar, így a legtöbb kérdés erre vonatkozóan érkezik, a standon mindenki részletes tájékoztatást kaphatott – mutatott rá Reicher Viktória, a Digitális Egészségtudományi Intézet munkatársa, hozzátéve, hogy több olyan hallgatójuk is van, aki az Educatio kiállításon a velük való beszélgetés hatására jelentkezett a karra.

A felvételizők február 15-ig jelentkezhetnek a szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, illetve felsőfokú szakképzésekre, az e-felvételi rendszerén keresztül. A Semmelweis Egyetem a következő tanévben összesen 3550 hallgatót vehet fel a felvi.hu-n olvasható adatok szerint.

A Semmelweis Egyetem újság Educatio szakkiállításra készült különszámát ide kattintva lehet átlapozni online.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.