Az Orvosi Képalkotó Klinika könyvtára több szempontból is meghatározó hely dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid életében. A klinika adjunktusai felidézték, hogy medikus korukban az első radiológiai gyakorlatukat ebben a könyvtárban töltötték, ami több évtizeddel ezelőtt is hasonlóképpen nézett ki, és már akkor is volt egyfajta egyedi miliője – vélekedtek. Egyetemi éveik alatt sok időt töltöttek itt, akkor még diavetítőn élvezhették a gyakorlatokat – idézte fel Ádám. PhD-házivédésük is ide kapcsolódik, ami szintén kedves emlék számukra. „Jó érzéssel tölt el, hogy egykor mi is innen indultunk, mára pedig a mentoráltjaink folytatják itt pályafutásukat” – fogalmazott Ádám. A könyvtár ma is fontos része életüknek, minden reggel itt kezdődik a referálásokkal, érdekes esetek bemutatásával. „Ez egy jó találkozási pont, ahol reggelente lehetőség van a munkakezdés előtt beszélgetni” – mondták.

Galéria

5kép

A hely másik érdekessége, hogy egy röntgen múzeum is található a könyvtár előterében, ahol a röntgencsövek technikai újításait ismerhetik meg a hallgatók. A többi között például katódokat és anódokat az 1920-30-as évekből. A technika azóta sokat változott, film helyett már digitális felvételek készülnek, ma már kisebb csöveket használnak és kevesebb röntgensugárral is jobb kép készíthető – ismertették. Dr. Tárnoki Dávid személyes kedvence az a régi „kincseket” rejtő szekrény, amiben a többi között régi, demonstráció céljából félretett kontrasztanyagokat tárolnak, ezeken szokta bemutatni a hallgatóknak, hogyan készültek régen a kontrasztanyagos röntgen vizsgálatok – mesélte.

Dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid több mint tíz éve dolgozik a klinikán. Ádám a német, Dávid pedig az angol tanulmányi felelős, emellett TDK és PhD-hallgatók felkészítésével is foglalkoznak, valamint PhD-kurzusokat tartanak. Részt vesznek a kutatásban is: jelenleg egy populáció alapú ikerregisztert építenek ki, ahol az ország összes ikerpárját összegyűjtik és különböző – többek között epigenetikai, illetve mikrobiom – vizsgálatokat végeznek.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.