Sok érzelem fűződik számomra ehhez az emlékszobához, egyrészt Fodor József személye miatt, másrészt annak idején szívügyem volt a helyiség kialakítása igazgatói kinevezésemet követően – mondja dr. Tompa Anna, a Népegészségtani Intézet egyetemi tanára. Mint kiemelte, Fodor József számára példakép, akinek mélyen tiszteli munkásságát.

Fodor József korának nemzetközi szinten elismert közegészségügyi szakembere volt, neki köszönhető, hogy az egyetemen európai szinten az elsők között jött létre Közegészségtani Intézet 1874-ben. Számos olyan környezetegészségügyi alapvetést felismert már a maga idejében, amire talán ma sem fordítunk elég figyelmet – vélte dr. Tompa Anna. Sok más mellett a levegő, a víz és a talaj higiénéjével foglalkozott; az emlékszobában található egyik vitrinben az ezzel kapcsolatos könyveit is őrzik.

Galéria

4kép

Dr. Tompa Anna 2005-ben érkezett az akkor még Közegészségtani Intézet nevet viselő mai Népegészségtani Intézet élére a Fodor József Országos Közegészségügyi Központból, és egyik első intézkedése volt a Fodor emlékezete előtt tisztelgő szoba létrehozása. Korábban a helyiség raktárszerű komputerszoba volt, elavult gépek álltak itt egymásra halmozva romos állapotok között. Mindent kipakoltak, kifestettek, majd létrehoztak egy 19. századi enteriört. Az itt található felújított bútorokat az Iparművészeti Múzeum raktárából kölcsönöztem ki hosszú távra, a korabeli laboratóriumi eszközöket a Magyar Technikai Múzeumból szereztem – emlékszik vissza a kezdetekre dr. Tompa Anna, hozzátéve, hogy a könyveket mély ládákból bányászták ki. Saját művei mellett Fodor széljegyzeteivel ellátott korabeli szakmai könyvek is megtalálhatók. A szobában bepillanthatunk Fodor József legnagyobb nemzetközi szaktekintélyekkel (pl. Robert Koch-al) folytatott levelezéseibe is.

A Nagyvárad téri Elméleti Tömb 20. emeletén található emlékszoba a Népegészségtani Tanszéknél való előzetes bejelentkezés alapján tekinthető meg.  

Fodor Józsefhez hasonlóan dr. Tompa Anna számára is rendkívül fontos terület a környezetegészségügy, a természet szeretetét kertész nagyapjától is örökölte. A környezeti hatások nagyon komolyan befolyásolják az életünket, ezért kiemelten fontos, hogy ezzel kapcsolatos információkra megtanítsuk a jövő orvosait – osztja meg hitvallását.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.