Mivel kutatóként és oktatóként az időnk nagy részét zárt térben töltjük a négy fal között, különösen segíti az ember jó hangulatát, a környezet otthonosabbá, barátságosabbá tételét a sok egzotikus hangulatú örökzöld növény – mondja dr. Benyó Zoltán az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) belső kertjeiben kalauzolva minket. A Transzlációs Medicina Intézet igazgatója, a Doktori Tanács elnöke úgy véli, a növények, a zöld és világos környezet egyfajta lelki feltöltődést ad.

Galéria

4kép
Forrás: Klinikai Kísérleti Kutató Intézet

Az EOK épületében három, az épület teljes belmagasságával megegyező méretű, felülről az üvegtető által határolt belső kert található. Két kert a kisebb előadótermekből, egy pedig a Külföldi Hallgatók Titkárságának irodájából közelíthető meg, de a több méter magas, trópusi hangulatot idéző zöld növények látványa az épület számos pontjáról, így a kutatólaborok és irodák ablakaiból, folyosóinak egy részéről is élvezhető. Az igazgató úgy tapasztalja, hogy az impozáns kertek inspirálóan hatnak a kollégákra, és hatásukra több növényt, illetve virágot nevelnek az irodákban, étkezőkben is.

Dr. Benyó Zoltán kérdésünkre azt mondja, nagyon fontos számára a közvetlen kapcsolat a természettel. Ahogy kutatóként az ember rácsodálkozik az őt körülvevő világ csodáira, úgy ezt a szélesebb környezetében, a mindennapokban is fontos, hogy meg tudja tenni, és észrevegye a természet szépségeit; így találhatjuk meg helyünket a világban. 

Az intézet történetének első 50 évében a Külső Klinikai Tömb területén működött, ahol szintén csodálatos platánfák vették körül az épületet, majd tíz éve, a 2009-es átadáskor költözött az EOK-ba. Dr. Benyó Zoltán pályája kezdetektől a korábbi Klinikai Kísérleti Kutató Intézethez kötődik, 1987-ben még TDK-hallgatóként került ide, 2010-től az intézet vezetője.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.