A 250 éves Semmelweis Egyetem jubileumi évének keretében megrendezett szabadelőadás-sorozat, a Szenior Akadémia kilencedik alkalmán a rákmegelőzésről, a daganatos megbetegedés kezelési lehetőségeiről hallhattak előadást az érdeklődők. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, az Onkológiai Tanszék vezetője sorra vette a környezeti tényezők szerepét a rákos megbetegedések kialakulásában, szólt az onkoteam munkájának fontosságáról, illetve kitért a Nemzeti Rákellenes Programra is.

Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, az Onkológiai Tanszék vezetője „Rákmegelőzés, a daganatos megbetegedés kezelési lehetőségei” című előadásában hangsúlyozta: a daganatos megbetegedések a második leggyakoribb halálokot jelentik hazánkban. Évente 84 ezer új esetet diagnosztizálnak és ez a szám folyamatosan emelkedik. Mint azt kiemelte, az Európai Unió 28 országából Magyarország vezet a 65 év alatt daganat miatt elvesztett emberek számát tekintve. Dr. Polgár Csaba ennek egyik okaként említette az öregedést, illetve a környezeti tényezőket (dohányfüst, alkohol, szennyezett levegő, túlzott vöröshús fogyasztás, ionizáló sugárzások), amely az esetek 80-90 százalékában felelős az onkológiai megbetegedésekért.

Előadásában rámutatott, hogy bizonyos típusú daganatok a legyengült immunrendszerben gyakrabban fordulhatnak elő; szólt az örökletes daganatokról is. Kitért rá, hogy a férfiaknál az összes megbetegedés 40 százalékát a tüdő-, a prosztata- és a vastagbéldaganat teszi ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az onkológiai ellátórendszer hatékonysága 11 százalékos túlélési javulást hozott.

Galéria

10kép

 

Dr. Polgár Csaba 1993-ban szerzett diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1997-ben sugárterápiából, 2000-ben klinikai onkológiából szakvizsgázott. 2013-ban egészségügyi menedzser diplomát szerzett a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karán. A Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Orvos-továbbképző Tanszékének professzora. 2016 óta a Semmelweis Egyetem Onkológiai Tanszékének vezetője, emellett az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója, 2012-től az OOI Sugárterápiás Központjának centrumvezető főorvosa. A Magyar Sugárterápiás Társaság és a Magyar Onkológusok Társaságának vezetőségi tagja. Nevéhez fűződik a gyorsított, részleges emlő besugárzás klinikai rutinba történő bevezetése. 2008 óta az OOI-ben a graduális és posztgraduális oktatás és a folyamatos orvosi továbbképzés vezetője. 2018 óta a Semmelweis Egyetem klinikai onkológiai grémiumának elnöke. 

Kiemelte az onkoteam munkájának fontosságát, ők határozzák meg, hogy az adott típusú és stádiumú daganatnál melyik a legjobb kezelési módszer, azokat hogyan kell kombinálni. Bemutatta a sebészi onkológiai beavatkozások három típusát: a profilaktikus (betegség megelőzésére irányuló), a diagnosztikus és a terápiás beavatkozásokat. A diagnosztikus sebészi beavatkozásokkal a szövettani diagnózishoz jutnak hozzá, a terápiás célú beavatkozások pedig a daganat eltávolító műtéteket jelentik – fejtette ki. A daganatok kezeléséről szólva elmondta: a gyógyszeres terápia mellett használnak még sugárterápiát, illetve sebészeti eltávolító műtétet, ha a daganat még nem kiterjedt. Dr. Polgár Csaba rámutatott, a gyógyszeres kezelések ma már nemcsak a kemoterápiát és a hormonterápiát jelentik, hanem a célzott biológiai, illetve az ún. daganatellenes immunterápiát is ide sorolják. A célozott terápia feladata, hogy a hibásan működő molekula működését gátolja, leállítva ezzel a tumorsejt növekedésének és osztódásának folyamatát. Az immunterápia a szervezet saját természetes védekező rendszerének serkentésével törekszik a rák leküzdésére – fejtette ki. A kemoterápia képes elpusztítani a daganatsejteket, ugyanakkor – mivel nemcsak a daganatsejtekre hat, hanem általánosságban a gyorsan osztódó sejtekre is – a kemoterápia mellékhatásaként az egészséges sejtek is károsodhatnak – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: új kutatási területet jelent a radioterápia immunterápiával történő kombinálása.

Előadásában kitért a Nemzeti Rákellenes Programra, ami a megelőzést, a szűrések fontosságát, a korai felismerést, a terápiát, a rehabilitációt, de a társadalmi edukációt is magába foglalja. Szólt róla, hogy a program célja tíz százalékkal csökkenteni a daganatos halálozásokat. Kitért a dohányzás elleni küzdelem fontosságára is, hiszen a tüdőrák a leggyakoribb halálozási okok között szerepel.

Az egészség- és orvostudomány iránt érdeklődő lakosságot megszólító 12 alkalmas előadás-sorozatra, amelynek a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előadóterme ad helyet a meghirdetést követően napok alatt beteltek a helyek. A Szenior Akadémia következő alkalma december 2-án lesz, dr. Matolcsy András, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója „Mire ad választ a kórszövettan?” címmel tart előadást. 

A teljes előadás diasora ide kattintva letölthető (pdf).

A Szenior Akadémia honlapja itt érhető el

Bódi Bernadett
Fotó: Adrián Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.