Idén is megtelt a Nagyvárad téri Elméleti Tömb Díszterme az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) nyílt napján. Az orvosi pálya iránt érdeklődő középiskolások a Semmelweis Egyetemet és a kart bemutató előadások után betekintést nyertek több intézet munkájába és a hallgatói szervezetekkel is megismerkedhettek.

A felvételi előtt állókat dr. Merkely Béla rektor köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy az idei, jubileumi év után a következő – amikor a mostani érettségizők megkezdik tanulmányaikat – szintén különleges lesz, hiszen az lesz majd a következő negyed évezredet megnyitó tanév. Rövid történeti visszatekintés után szólt róla, hogy a 250 éves Semmelweis Egyetem tradícióinak folytatása nagyon fontos. Megemlítette a nagy elődök között az egyetem névadóját, Semmelweis Ignácot és további olyan úttörőkről – pl. Schöpf-Merei Ágost – is beszélt a diákoknak, akik szintén az egyetemhez kötődnek. Az orvosképzés egyik kihívása, hogy a tudásanyag nagyjából kétévente megduplázódik – hangsúlyozta a rektor, hozzátéve, hogy éppen ezért az egyetem feladata erre felkészíteni a hallgatókat. Közép-Kelet-Európa legrangosabb szakegyetemeként a cél a lehető legjobb oktatási módszertan használata. Éppen ezért valósult meg a kurrikulumreform, aminek célkitűzése olyan orvosokat nevelni, akik nyitottak az új ismeretek befogadására, de rendelkeznek gyakorlati ismeretekkel és akut helyzeteket is képesek megoldani – ismertette dr. Merkely Béla. Végül azt kívánta a jelen lévőknek, hogy váljanak valóra álmaik, legyenek Semmelweis polgárok és jó orvosok.

Dr. Kellermayer Miklós dékán előadásában röviden ismertette a kar és az egyetem történetét, kiemelve: a magyar orvosok 42 százaléka a Semmelweisről kerül ki. Mint elmondta, az orvosképzés célja egyes kompetenciák erősítése, a kritikus gondolkodásra nevelés, valamint a képesség kialakítása az önálló döntéshozatalra, a szakosodásra és az élethosszig tartó tanulásra. Az idei tanévtől megújult orvosképzés szerkezetét bemutatva szólt a képzési modulokról (elméleti, preklinikai, klinikai), továbbá a 6., gyakorlati évről és a teljes képzésen átívelő sportolási lehetőség bevezetéséről. Dr. Kellermayer Miklós hangsúlyozta az orvosi készségek oktatásának fontosságát, amire a Skill Centrum ad lehetőséget. A dékán az egyetem tehetséggondozási, kiválósági programjait is bemutatta a felvételi előtt állóknak.

Ezt követően dr. Molnár Miklós, a Transzlációs Medicina Intézet igazgatóhelyettese tartott interaktív előadást, amiben egyebek mellett a képzés alatt várható nehézségekre, küzdelmekre is kitért. Csikós Bálint, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének (BOE) elnöke az egyesület tevékenységét (iskolai felvilágosítás, szűrőprogramok, Semmelweis Egészségverseny, óvodai program) és az általuk nyújtott lehetőségeket (pl. külföldi nyári gyakorlat) ismertette a hallgatósággal. Arra buzdított mindenkit, hogy sikeres felvételi után csatlakozzanak hozzájuk vagy más hallgatói szervezethez, még többet kihozva ezzel az egyetemen töltött éveikből. A nyílt napot szervező Hallgatói Önkormányzat nevében Csirzó Ádám HÖK ÁOK elnök röviden összefoglalta a 30 éves hallgatói érdekképviselet tevékenységét. Hangsúlyozta, nem elérhetetlen álom bekerülni egy ilyen kiváló egyetemre, de csak ha igazán akarja valaki és tesz is érte.

Galéria

7kép

A nap második felében a diákok hét intézetbe (Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet, Magatartástudományi Intézet, Orvosi Biokémia Intézet, Élettani Intézet, Anatómiai Múzeum, Transzlációs Medicina Intézet) látogattak el, ahol 30-40 perces foglalkozások keretein belül ismerkedhettek meg az adott intézet munkájával. Mindeközben a hallgatói szervezetek standoknál mutatkoztak be az érdeklődőknek. 

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.