„Nagyon büszke vagyok rá, hogy részese lehettem ennek, a kiemelten fontos projektnek” – mondta Szitáné dr. Kazai Ágnes, az Innovációs Igazgatóság tanácsadója, az Ernő utcai Szimulációs Központban. Az oktatóközpont létrehozása több szempontból is fontos szerepet töltött be az életében: az egyetemre kerülve ez volt az első pályázati megbízása. A három évig (2011-2014-ig) tartó projekt során rengeteget tanultam az egyetemről, az orvosi szakmáról és a társszakmák együttműködéséről is – emlékezett vissza. Hozzátette: a projekt nyomán Magyarországon először a Semmelweis Egyetemen vezették be az általános orvosképzés mindennapi gyakorlatába a szimulációs órákat, ahol a hallgatók életszerű, konkrét gyakorlati szituációkkal használható tudást kapnak. A Szimulációs Központ felnőtt és gyermek, úgynevezett magas hűségű gyakorlóbábui igazi tüneteket produkálnak, így az orvostanhallgatók a valódihoz nagyon hasonló helyzetben gyakorolnak. A bábuk életjeleit a laborhoz kapcsolódó vezérlőhelyiségből irányítják az oktatók, a gyakorlatot videóra veszik, majd utólag elemzik – magyarázta Szitáné dr. Kazai Ágnes, aki ugyan a projekt lezárulása óta nem járt itt, de öt év elteltével visszatérve is érezte a hely „el nem múló varázsát”.

Galéria

3kép

A projekt három éve alatt – amelynek teljes folyamatában részt vett munkatársaival együtt, a pályázatírástól kezdve a szerződéskötésen át a gyakorlati kivitelezésig – sok időt töltött itt, az Ernő utcai épületben – idézte fel. „Korábbi munkáim során inkább elméleti feladatokat végeztem, ennek a projektnek viszont kézzelfogható eredménye lett; nagyon jó érzéssel tölt el, hogy egy csapatmunka eredményeképpen valami maradandót alkottunk” – vélte, hozzátéve, hogy ez a központ nagyon sokban hozzájárul a hazai orvosképzés fejlesztéséhez.

Szitáné dr. Kazai Ágnes 2006 és 2010 között külső szakértőként dolgozott az egyetemnek, majd 2010-ben lett a Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ Kft. igazgatóhelyettese. A 2013-tól létrejött Innovációs Központot fél évig megbízott igazgatóként vezette, jelenleg pedig Innovációs Igazgatóság tanácsadójaként tevékenykedik.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.