„Ez az épület a második otthonom, itt dolgozom 28 éves korom óta” – meséli Krusovszki Istvánné, a Szemészeti Klinika Női Osztályának vezető főnővére. Mint elmondta, már gyerekkorában is sokat járt édesanyjával a klinikára, aki szintén nővérként dolgozott itt. „Emlékszem, mikor édesanyám elhozott magával a karácsonyi ünnepségekre, ami mindig nagy élmény volt számomra” – idézte fel, hozzátéve, hogy azóta már ő szervezi ezeket.

Krusovszki Istvánnét, vagy ahogy mindenki hívja, Jucit rengeteg szép emlék köti a klinikához, nehezen tudott egy kedvenc helyet választani, hiszen – mint fogalmazott – minden zegzugát jól ismeri az épületnek és mindenhol otthon érzi magát, kiemelte ugyanakkor a Női Osztály teraszát. „Itt szoktunk sírni és nevetni, ha személyes dolgokról szeretnénk beszélgetni a kollégákkal, akkor mindig kijövünk ide” – mesélte. Jól esik néha pár percre megpihenni a friss levegőn, közben pedig gyönyörködni a Belső Klinikai Tömb kertjében – tette hozzá. Szintén kedvesek számára a lépcsőház falát díszítő képek, azok közül is különösen a természetet ábrázolók, hiszen ő maga is nagy természetjáró, szereti a fákat, a virágokat, a hegyeket.

Galéria

8kép

„Már az óvodai farsangon is nővérnek öltöztem, gyakorlatilag öt éves korom óta erre a pályára készültem, így mondhatjuk, hogy a hobbimnak élek” – fogalmazott a főnővér, aki nagyon büszke a 9 nővérből álló csapatára. A klinikán eltöltött 43 év alatt sok változás történt, de a 2013-as összevonással váltunk egy igazi nagy családdá – idézte fel.

Krusovszki Istvánné tíz évig dolgozott az egykori I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, majd 28 évesen került az akkor még II. Sz. Szemészeti Klinika Gyermekosztályára, ahol szintén tíz évet töltött. Nagy szeretettel gondol vissza a Férfi Osztályon eltöltött éveire is, hiszen ekkor hat éven át édesanyjával együtt dolgoztak itt. Jelenleg pedig a Női Osztály vezető főnővére. Mint mondta, itt a hosszabb kezelésre szoruló, idősebb betegeket ápolják, akik különösen nagy odafigyelést igényelnek.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.