„Ez a hely több szempontból is fontos szerepet tölt be az életemben” – meséli dr. Sydó Nóra, a Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinika rezidense, a Sportkardiológiai munkacsoport tagja. Közel tíz évvel ezelőtt dr. Merkely Béla témavezetésével a Sportkardiológiai Laboratóriumban kapcsolódott be TDK-s hallgatóként a sportkardiológiai kutatásokba, ahol az elektrokardiográfia szerepét vizsgálta a sportolók kardiológiai szűrésében, később pedig PhD-hallgatóként folytatta itt tanulmányait.

Galéria

4kép

Ebben a laborban komplex sportkardiológiai szűréseket végeznek, melynek része a nyugalmi EKG vizsgálat, szívultrahang vizsgálat, testösszetétel-mérés, illetve a futószalag spiroergometriás vizsgálat. Ezek segítségével kiszűrik a sportolókat esetlegesen veszélyeztető betegségeket, figyelik a teljesítményt befolyásoló eltéréseket is – magyarázta. Tulajdonképpen ezekkel a vizsgálatokkal segítjük a sportolók versenyre való felkészülését; igény esetén az eredmények alapján edzésprogramot is javaslunk – mutatott rá dr. Sydó Nóra. „Nagy élmény számomra, hogy naponta kiváló sportolókkal, köztük olimpiai és világbajnok versenyzőkkel dolgozhatok, akikkel a rendszeres közös munka miatt szinte már baráti kapcsolat alakult ki” – mesélte. A laborban – ahol naponta megközelítőleg hat-hét vizsgálatot végeznek –„emlékfalon” gyűjtik a náluk megfordult sportolóktól kapott képeket. Mint azt dr. Sydó Nóra kiemelte, a mérések pontos kiértékelését az Amerikai Egyesült Államokban, a világhírű Mayo Klinikán tanulta meg, ahol 2014 óta tudományos kutatómunkatársként részt vesz a sportkardiológiai részleg terhelésélettani kutatásaiban is. Rávilágított: ezek a mérések nagyon pontos előkészületeket igényelnek – ami sokszor hosszabb, mint maga a vizsgálat.  

„A mai napig örömmel jövök be ide minden reggel, a klinika számomra olyan, mint egy nagy család” – fogalmazott Nóra, aki a magyar úszóválogatott keretorvosaként rengeteget utazik a csapattal, az idei dél-koreai vizes világbajnokságon is jelen volt. A válogatott keretorvosaként ő végezte a sportolók helyszíni ellátását, a különböző panaszok, sérülések, fertőzések kezelését, illetve a helyszíni méréseket, ami – mint fogalmazott – rendkívül nagy felelősség.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.