Klein Judith kollázsaiból nyílt kiállítás a Semmelweis Szalonban. A megnyitón dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja hangsúlyozta: egy nagyon izgalmas és egyedi művész hozta el ide a Szalonba a brazil életérzést. A művésszel Gyémánt Lajos Kossuth-díjas festőművész beszélgetett.

Dr. Gerber Gábor megnyitó beszédében kiemelte, a Semmelweis Egyetem egy nemzetközi egyetem, a világ több mint 70 országából érkeznek ide hallgatók. „Jó látni, hogy ezúttal egy nemzetközi művész is bemutatja alkotásait itt a Szalonban” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a képeken Dél-Amerikától egész Európáig egy nagyon élménydús kiállítást láthatunk.

„Klein Judith olyan nagyszerű művész, aki kiválóan ötvözi a brazil és a magyar kultúra legjavát” – fogalmazott Flavio Celio Goldman, Brazília magyarországi követ-tanácsosa. A művész munkásságát méltatva kiemelte: életútját és művészi pályáját egyaránt jellemzi a sokszínűség; nyughatatlan és kísérletező jellem, vonzza az új utak felfedezése, képzőművészként többfajta technikát és formát használ. Azzal, hogy a Semmelweis Egyetem otthont adott ennek a kiállításnak, kiterjeszti a képzésben betöltött szerepét és emlékeztet arra, hogy a kultúra és a tudomány ösvényeit együtt érdemes bejárnunk – vélte, hozzátéve, hogy a művésznő hozzájárul a két ország kultúrája közötti híd építéséhez.

Galéria

6kép

Szeszler György, a képzőművész életpályáját ismertetve kitért rá, hogy Klein Judith Ausztriában született, Izraelben kezdett iskolába járni, majd Brazíliában érettségizett, képzőművészeti és szociológiai iskolák után az építész-mérnöki diplomát is itt szerezte meg. Kiállított Brazília több nagyvárosán kívül Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Lisszabonban, Svájcban, Ausztriában, Szlovákiában, valamint New Yorkban és Tokióban is. Klein Judith már 12 éve Magyarországon él, itt találta meg igazán a „saját hangját” – idézte fel Szeszler György, aki egyben a művész élettársa is, az ő egymásra találásuknak köszönhetőn tért vissza ismét Magyarországra.

Klein Judith alkotásai szinte rabul ejtik a nézőt, minden nyüzsgő képe mögött egy-egy történet húzódik, ha az ember sokáig nézi őket, kitalálja hozzá a „mesét” – vélte Gyémánt László. Mint mondta, mindannyian egy kicsit utazók vagyunk, szeretünk világot látni, de Brazília az a hely, ahová nem mindenki juthat el, ám a művész képei – amellett, hogy esztétikai élményt nyújtanak – elhozzák nekünk a brazil életérzést. A színválasztása, színkomponálása mellett egyedi 3 dimenziós képei – melyekből sokszor visszaköszön építész végzettsége – egészen újszerű élményt okoznak az embernek. Gyémánt László rávilágított, a kollázstechnikából adódó korlátlan szabadság és a fegyelmezett rend is harmóniában él együtt Klein Judith különös, a látható valóságon túli, meseszerű atmoszférát teremtő képein.

A képzőművész elmondta, kollázsain gyakran visszatérő elem a jellegzetes brazil favela, ahol több millióan élnek szegénységben egymás hegyén-hátán. Hozzátette, hogy ezek az emberek itt nagyon jól érzik magukat, boldogok, nem is szeretnének elköltözni. Klein Judith kitért rá, hogy ez a fajta alkotó munka rengeteg türelmet igényel, nagyobb képei több hónapig készülnek.

A kiállítás megnyitóján Fernanda Silva énekművész és Raphael Almeida gitárművész szórakoztatta a megjelenteket.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.