Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. augusztus 07.
535278 Összes oltás

Információs fórum keretében mutatták be az Egészségipari-Biotechnológiai Science Parkban megvalósítani kívánt kutatás-fejlesztési és szolgáltatási terveket az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, valamint vezető egészség- és gyógyszeripari cégek képviselőinek. A Semmelweis Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint Józsefváros polgármestere 2019. március 25-én írt alá szándéknyilatkozatot közös tudáspark létrehozásáról. A rendezvény az ipari igények, valamint az egyetemi és ipari kapcsolatrendszer jelenlegi helyzetéről szóló kerekasztal-beszélgetéssel zárult.

A Semmelweis Szalonban tartott információs fórumon dr. Ferdinandy Péter, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese köszöntötte a résztvevőket, majd átadta a szót dr. Lengyel Györgyi miniszteri biztosnak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa beszédében reményét fejezte ki, hogy az idén alapításának 250. évfordulóját ünneplő Semmelweis Egyetem kezdeményezésére elinduló, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a meghatározó egészség- és gyógyszeripari szereplők együttműködésében hamarosan megvalósuló tudáspark igazi semmelweisi innováció lesz. Emlékeztetett, a kormány Magyarország versenyképességének növelése, a kutatás-fejlesztési tevékenység fokozása, a kapcsolódó kutatási infrastruktúra fejlesztése érdekében háromszintű hálózati struktúráról döntött. Mint mondta, a létrejövő Egészségipari-Biotechnológiai Tudáspark olyan tudományos és innovációs park, amely nemcsak megerősíti a hazai felsőoktatás gyakorlati, iparközeli kutatásait, hanem az egészségipari, gyógyszeripari szereplőkkel együttműködve hoz majd létre a várakozások szerint nemzetközi sikereket is elérő innovációkat.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszöntőjében kifejtette, számára új korszak kezdetét jelenti, hogy a magyar kormány, a három meghatározó egyetem, valamint az egészség- és gyógyszeripari szereplők közösen dolgoznak azért, hogy egy versenyképes, innovatív, a magyar kutatók kreativitásán alapuló együttműködés jöjjön létre. Mint elmondta, a XXI. század kihívásai megkövetelik az egyetemek vezetőitől, hogy intézményeiket közelítsék az iparhoz, a piac gazdasági igényeihez. A Science Park csak közös munkánk eredményeként lehet sikeres, ezért a mai nappal kezdjük meg a közös munkát és induljunk el azon az úton, amelynek a végén egy olyan meghatározó intézmény sziluettje látszik, ami az egészségipar, gyógyszeripar és az orvos- egészségügyi oktatás-képzés-kutatás területén meg fogja határozni hazánkban az elkövetkező évtizedeket – fogalmazott a rektor. Hozzátette: a tudáspark segíteni fogja az egyetemi tudásbázison alapuló, kisebb, koncentrált, technológia-intenzív vállalatok létrejöttét. A sikeres innovációs ökoszisztéma új munkahelyeket teremtve támogatja a kis- és középvállalkozások, a nagyvállalatok, valamint az egyetemek közötti hatékony tudás- és munkaerőáramlást.

A köszöntőket követően a Science Park koncepcióját dr. Ferdinandy Péter mutatta be a meghívottaknak. A tudományos és innovációs rektorhelyettes megfogalmazása szerint a Science Park missziója a nemzeti érdektől vezérelt kutatások és az egészségipari adat értékének védelme a jövőbe mutató tudományos, gazdasági területek és technológiák felhasználásával. Előadásában ismertette a park szakmai programját, mely a mesterséges intelligencia mentén kialakított négy pillérre: a bioimaging, a bionika, a digitalis biomarker, valamint a transzlációs biotechnológia területét érintő kutatásokra épül.
Hangsúlyozta, a három egyetem szándéka, hogy a jövőben az ipari szereplőkkel együttműködésben, a piaci igényeknek megfelelő szolgáltatási portfólió jöjjön létre a tudásparkban, ami a tervek szerint 5-6 év múlva üzleti vállalkozásként, rentábilis módon üzemelne.

Dr. Ferdinandy Péter prezentációjában részletesen ismertette a Science Park infrastrukturális és szakmai hátterét. Elmondta, új épületek is épülnek majd, de természetesen az egyetemek meglévő egységeit is bevonják a szakmai háttérbe. Bérleti egységek, Innovációs Központ és inkubátorház épül, utóbbi kifejezetten kezdő vállalkozások számára, üzleti biotechnológiai háttérszolgáltatásokkal. A tudományos és innovációs rektorhelyettes kiemelte, a Semmelweis Egyetem jelenleg fejlesztés alatt álló Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum, és a már tervezés alatt álló Transzlációs Orvostechnológiai Központ is szinergikusan támogatják a tudásparkot.

A tudományos és innovációs rektorhelyettes kitért arra is, hogy a tudásparktól az egyetemek egyebek mellett piaci tevékenységből származó bevétel növekedésre, a publikációk számának növekedésére, illetve a nemzetközi láthatóság és a rangsorban elért helyezés javulására számítanak, emellett elsődleges cél az egyetemi szellemi tulajdon kihasználásának elősegítése is. A rektorhelyettes hozzátette, a partnerség az ipar számára is számos előnnyel jár, hiszen a szereplők kontrollált körülmények között hozzáférhetnek az orvos-biológiai adatokhoz, műszeres és tudásállományhoz, illetve az oktatási és kutatás-fejlesztési programokhoz.

Dr. Ferdinandy Péter az ütemezésről szólva elmondta, a tervek szerint az ipari partnerek észrevételeinek segítségével idén elkészül a Science Park megvalósíthatósági tanulmánya, emellett kidolgozzák az egységes működtetési és szabályozási keretrendszert. 2020-ban elindulhat az építkezés első üteme, 2021-ben a második ütem, és várhatóan 2022-ben teljes üzemben működik majd a tudáspark.

A rendezvény az ipari igények, valamint az egyetemi és ipari kapcsolatrendszer jelenlegi helyzetének kerekasztal jellegű megbeszélésével folytatódott. A kerekasztal-beszélgetésen részt vett: Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke; dr. Szentpéteri Imre, az Egis Gyógyszergyár Zrt. kutatási igazgatója; dr. Zettwitz Gabriella, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója; Farkas József, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója; Juhász Péter, a Medtronic Hungária Kft. ügyvezető igazgatója; dr. Erőss György, a GE Healthcare igazgatója; Hódosi György, a Samsung partner MediPixel Kft. igazgatója; dr. Veres Dániel, a Turbine Kft. orvosigazgatója. A beszélgetést moderálta dr. Szigeti Gyula, a Semmelweis Egyetem Tudományos és Rektorhelyettesi Iroda kutatás-fejlesztési szakértője.

Haszon-Nagy Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.