Huszonhatodik alkalommal rendezték meg idén a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciáját. Az április 3-6. közötti, háromnapos megmérettetésen immár tradicionálisan a helyi diákok mellett magyarországi egyetemek orvostanhallgatói is bemutatták tudományos kutatásaikat. A Semmelweis Egyetem fiatal kutatói 24 szekcióból 15-ben nyerték el a nekik ítélhető különdíjakat.

A háromnapos konferencián összesen 24 szekcióban mutattak be tudományos kutatásokat, a többi között kardiológia, általános belgyógyászat, neurológia, idegsebészet, gyermekgyógyászat, anatómia és patológia, szemészet, általános sebészet, nőgyógyászat témakörökben. A posztereket külön szekcióban értékelték általános orvostudomány és gyógyszerészet, valamint fogorvostudomány témában.

A Semmelweis Egyetemről idén 33 hallgató vett részt a marosvásárhelyi megmérettetésen, akik regisztrációs díját, valamint szállását immár hatodik éve az egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa finanszírozta – ismertette dr. Csete Dániel, a Tudományos Diákköri Tanács tagja, a pályázat koordinátora. A támogatás odaítélése szakmai eredmények alapján történik – tette hozzá. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is külön értékelték a magyarországi diákokat, a hallgatók a legtöbb szekcióban egy különdíjért versengtek. A Semmelweis hallgatói sikeresen teljesítettek, a 24 szekcióból 15-ben egyetemi előadó szerzett különdíjat, név szerint: Zakariás Sára Judit, Lesinszki Lukács, Szöllősi Tamás, Varga Erzsébet Lilla, Nádasdi Petra, Szabó Brigitta Rita, Nagy Tamás, Bacsárdi Anna, Beniczky Nikolett Jusztina, Lovas Miklós, Marschall Bence, Lévay Klára, Molnár András, Veress Gabriella, Nagy Simon Péter.

A Semmelweis Egyetemet képviselő hallgatók a szakmai programok mellett kirándulásokon is részt vehettek Erdélyben. Ellátogathattak a többi között Hargitafürdőre, jártak Székelykőn és a Medve-tónál.

Dr. Csete Dániel elmondta: a rendezvény segíti az erdélyi egyetemhez fűződő kapcsolat elmélyítését, illetve a határon túli hallgatók magyar orvosi szaknyelvi ismereteinek precíz elsajátítását. A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség 1993 óta minden évben megrendezi a konferenciát, amely az egyetlen olyan rendezvény az erdélyi orvosképzésben, ahol a hallgatók anyanyelvükön, magyarul mutathatják be tudományos munkáikat, kutatási eredményeiket – tette hozzá.

Bódi Bernadett
Fotó forrása: Csete Dániel

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.