Április végéig látogatható a Központi Könyvtárban az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika 180 éves születésnapja alkalmából létrehozott kiállítás. A nyolc tárlóban elhelyezett dokumentumok bemutatják a kezdeteket, tisztelegnek a nagy elődök előtt, de az infrastrukturális fejlesztésekre is visszaemlékeznek néhány fotó erejéig. A tárlatot Cseh Éva, a klinika könyvtárosa és dr. Tulassay Tivadar rector emeritus, a klinika korábbi igazgatója állította össze.

A kiállítás tisztelgés és főhajtás az elődök előtt, és emlékezés arra, hogy 180 évvel ezelőtt indult el a hazai gyermekgyógyászat az Ötpacsirta utcában – mondta dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a Központi Könyvtár Szentágothai termében helyet kapott kiállítás megnyitóján. „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe” – idézte Babits Mihályt az igazgató, hangsúlyozva, hogy a klinika munkatársai minél több szálon kívánnak a jövőhöz kapcsolódni, de tudják, hogy ehhez tisztelni kell a múltjukat. Emlékeztetett arra, hogy hamarosan a Semmelweis Egyetem is a születésnapját ünnepeli: szeptemberben 250 éves lesz a folyamatos magyarországi orvosképzés, amelynek vezető intézete az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, 180 éve kapcsolódott be a beteg gyermekek ellátásába, majd igen gyorsan az oktatásba is.

Schoepf-Merei Ágost 1839. augusztus 15-én alakította meg a Szegény-gyermek Kórház Egyesületet, és ugyanebben az évben nyitották meg közadakozásból összegyűjtött pénzből a Pesti Szegény-gyermek Kórházat, amelyben „az országnak bármely vidékéről és valláskülönbség nélkül kisdedek ingyen gyógyíttassanak és egyúttal az újonc orvosok a gyógyászatnak ezen ágában ottan kiképeztessenek”.  A betegellátás és oktatás mellett a kutatás is, vagyis az egyetemre jellemző teljes hármas egység jelen volt a kezdetektől, Schoepf-Merei tudományos cikkeiből számos dolog mai napig érvényes – emelte ki az igazgató.

Dr. Szabó Attila kitért arra is, hogy eddigi 180 éve alatt 10 igazgatója volt a klinikának, ez pedig mutat egyfajta stabilitást, ami szükséges volt ahhoz, hogy a klinika ilyen eredményeket érjen el és értéket teremtsen. Megköszönte a kiállítás létrehozását Cseh Évának, a klinika könyvtárosának, valamint dr. Tulassay Tivadar rector emeritusnak, a klinika előző igazgatójának.

Dr. Tulassay Tivadar elmondta: az egyes tárlókban nagy személyiségekhez, eseményekhez, klinikai feladatokhoz kapcsolódó relikviákat állítottak ki. Az első nagy vitrin főhajtás Schoepf-Merei előtt, aki a Paviai Egyetemen szerzett diplomát, ahol marasztalták is, hiszen hat nyelven perfektül beszélt, de ő mégis azt mondta a disszertációja megvédésekor, hogy „engem hazahív Pannónia”. Kétéves bécsi továbbképzést követően 1834-ben hazatért Pestre, ahol saját vagyonát tette fel víziójára, hogy a gyerekeken segítsen; kórháza 1836-ban nyitotta meg kapuit a jelenlegi Dohány utcai zsinagóga helyén. 1839-ben alakította ki a már említett Ötpacsirta utcában a mai klinika elődjét, ahol 12 ágyon kezdték el a gyógyítást. Schoepf-Merei létrehozta azt, amire egy 180 éves jövőkép épült – érzékeltette dr. Tulassay Tivadar, hozzátéve, hogy a német anyanyelvű szakember magyarságát hangsúlyozva vette fel a Merei nevet, Kossuth Lajos főorvosaként pedig a szabadságharcban is részt vett. Az ortopéd orvosok és a gyermekorvosok is alapítójuknak tekintik – tette hozzá.

A második tárló a Bókay-dinasztia életébe ad betekintést, egy kisebb vitrin pedig azt is bemutatja, hogyan vezették be a klinikán nagyon korán például az intubációt, ami az ifjabb Bókay János nevéhez kötődött.

Galéria

4kép

Külön vitrin emlékezik a Bókay utódokra, és két rendkívüli egyéniségre, Heim Pálra és Kerpel-Fronius Ödönre, akiket összeköt Schoepf-Mereivel a „hazahív Pannónia” gondolata – mondta dr. Tulassay Tivadar. Heim Pál – akit a 20. század egyik legnagyobb gyermekorvosának nevezett a rector emeritus – az akkori statikus, morfológiai leírásból dolgozó gyermekgyógyászatot egy paradigmaváltással funkcionális gyermekgyógyászattá kezdte fejleszteni. Ő hívta a klinikára Kerpel-Fronius Ödönt, aki itt vált a gyermekgyógyászat és a gyermekkórélettan kiváló tudósává – tette hozzá.

Az április végéig megtekinthető kiállítás emellett tankönyveket is bemutat, valamint fotókon kíséri végig a klinika infrastrukturális fejlesztéseit.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.