Koncerttel ünnepelte 50 éves jubileumi évfordulóját a Semmelweis Kamarazenekar a Budapest Music Centerben közel 350 ember előtt. Az egyetem nevében dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes köszöntötte a megjelenteket, aki hangsúlyozta: az egyetem vezetése büszke arra, hogy az immár 250 éve nemzetközi szinten is magasan jegyzett oktatási, betegellátási és kutatási tevékenység mellett művészi értékeket is képviselnek a Semmelweis Egyetemhez kötődő orvosok.

„Aki muzsikál, az olyan elfoglaltságot választ orvosi hivatása mellé, ami egész lényét leköti, feltölti és áthangolja” – szólt ünnepi beszédében a rektorhelyettes. Hozzátette: az orvosok körében gyakori a művészetek, különösen a zene szeretete; a budapesti orvosok között is sokan voltak és vannak, akik régóta aktívan zenélnek. Mint kitért rá, feljegyzések szerint a múlt század elején, 1921-ben szimfonikus orvoszenekar alakult az orvostudományi karon, ami közel 23 évig sikeresen működött. 1968-ban pedig dr. Göblyös Péter radiológus – munkája mellett orgonaművész – kezdeményezésére létrejött a Semmelweis Kamarazenekar, Tardy László karnagy vezetésével. A zenekar a Semmelweis Egyetem életében a mai napig, immár 50 éve fontos szerepet tölt be – hangsúlyozta dr. Szabó Attila hozzátéve, hogy a zene szeretete és művelése azóta még nagyobb teret kapott az egyetemen és ma már van egy másik, fiatalokból álló szimfonikus zenekar is, a Medikus Zenekar. Köszönetét fejezte ki a formáció tagjainak évtizedes munkájukért, külön kiemelve Tardy László karnagy öt évtizedes áldozatos munkáját és dr. Göblyös Péter alapítói és évtizedes zenei tevékenységét. Végezetül Hamvas Béla szavaival köszöntötte a zenekar tagjait.

Dr. Karlócai Kristóf, a Pulmonológiai Klinika főorvosa, a zenekar egyik vezető tagja elmondta: a jelenleg húsz tagú Semmelweis Kamarazenekar 50 éve az akkori Orvosegyetem fiatal orvosaiból alakult és a mai napig számos egyetemi dolgozó, vagy olyan személy játszik a zenekarban, aki a Semmelweis Egyetemen végzett. Hozzátette: a rendszeres fellépésekre hetente egy-két alkalommal készülnek a Gyógyszerészeti Intézet könyvtárában. A repertoár a nagy barokk mesterektől a klasszikus zenei korszak kamarazenekari, verseny- illetve oratórikus darabjainak szerzőiig tart, amit időszakosan kortárs magyar zeneszerzők darabjaival egészítenek ki.

Bódi Bernadett
Fotó: Semmelweis Kamarazenekar

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.