Dr. Barabás J. Imre, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika szívsebész rezidense és kutatócsoportja nyerte el klinikai kutató kategóriában a 2018-as Innovációs Díjat. Projektjükben a számítástechnika lehetőségeit hasznosítják a képalkotásban. A saját fejlesztésű szoftverük lehetőséget ad dinamikus paraméterek modellezésére is, így a posztoperatív eredmények előre jelzésére, illetve a daganatos elváltozások diagnosztizálására és a daganat pontos helyének meghatározására.

A DICOM fájlok olyan orvosi képfeldolgozásban használt szürkeárnyalatos képek, amelyekből különböző szoftverek használatával számos adat nyerhető. Dr. Barabás J. Imre orvosi tanulmányaival párhuzamosan a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kvantitatív modellezés szakirányán tanult informatikát és programozást, ahol elkezdett azzal foglalkozni, hogy a DICOM fájlokból hogy lehet több adatot kigyűjteni annál, mint amennyit a jelenleg piacon lévő szoftverek képesek megmutatni. Az általa fejlesztett szoftver a nagy cégek 3D rekonstrukciós programjaitól annyiban különbözik, hogy nem statikusan, hanem dinamikusan képes megjeleníteni a képalkotó eljárások során készített képeket, ami azt jelenti, hogy az adott sebészi kérdésnek megfelelően lehet modulálni a 3D tervezett modelleket, így a releváns válaszok birtokában lehet felkészülni a műtétekre. Ezzel segítséget nyújtva a sebészeknek annak eldöntésében, hogy egy adott tumornak mekkora a kiterjedése, hogyan érinti a nagy ereket és egyéb szomszédos szöveteket, vagyis, hogy el lehet-e távolítani és ha igen, akkor melyik sebészi feltárás a legoptimálisabb a tumor eltávolítása során – magyarázta a rezidens. A szoftverrel megtalálhatjuk a legmegfelelőbb behatolási pontot, ezzel redukálva a műtéti eljárás idejét és invazivitását – tette hozzá.

Jelenleg közlésre vár egy eset a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, amikor az előzetes tervekkel szemben nem kellett megnyitni a mellkast egy bal pitvari tumor eltávolításához, hanem borda között, ún. lateralis tracheotomiával tudtak behatolni a sebészek, mivel a 3D modellen látszott, hogy semmilyen struktúrához nem tapadt ki a tumor – említette példaként. Hozzátette, hogy az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán is végeztek már műtéteket a szoftver segítségével, ezekről szintén közlésre vár egy közlemény.

Dr. Barabás J. Imre elmondta, a programot egyre több helyen használják, az említett klinikákon kívül az I. Sz. Gyermekgyógyászati is végeztek már műtétet a 3D rekonstrukció segítségével; egyelőre nincs kapacitás szélesebb körben bevetni, ugyanakkor a hosszú távú cél az, hogy rutinműtétek tervezésekor is használható legyen a program. Az Innovációs Igazgatóság munkájának köszönhetően a szoftver tárgyi szabadalommal (szabadalmi bejelentés ügyiratszáma: P1800379) rendelkezik – mondta a rezidens.

Az Innovációs Díjjal jutalmazott rezidens hét éve finomítja a szoftvert, amelyet az elmúlt két évben immár kutatócsoporttal közösen fejlesztettek, melynek tagjai dr. Rosivall László, dr. Rényi-Vámos Ferenc, dr. Hartyánszky István és dr. Merkely Béla, akik mind nagyon sok segítséget és támogatást adtak a munkához – hangsúlyozta dr. Barabás J. Imre.
2010-ben kezdtem el az orvosképzést a Semmelweis Egyetemen, annak hatására, hogy a felvételi környékén nagymamám betegsége miatt egy igazán emberséges orvossal volt szerencsém találkozni a Kútvölgyi Klinikán – emlékezett vissza dr. Barabás J. Imre, aki sokáig hezitált a műszaki és az orvosi pálya között, végül utolsó pillanatban, az Oktatási Hivatalban személyesen változtatott a felvételi sorrendjén. Eleinte idegsebész szeretett volna lenni, de miután elsőéves korában látott egy szívműtétet, inkább a szívsebészetet választotta. Dr. Szabolcs Zoltán és dr. Hartyánszky István meghívták TDK-zni a városmajori klinikára, informatikai témájú kutatására az első díját harmadéves korában nyerte, majd sorra jöttek a további elismerések, köztük nemzetközi díjak is – mondta el dr. Barabás J. Imre, aki 2016 óta PhD-tanulmányokat folytat, rezidensként dolgozik és MSc képzésre jár a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának info-bionika mérnöki szakirányára, valamint mentorként több TDK-s hallgatója is van. Mindeközben első gyermeküket várják feleségével, aki, mint mondta, igazán támogató otthoni környezetet teremt számára.

Dr. Barabás J. Imre mindig is szerette volna az orvostudományt és a mérnöki-informatikai területet egymáshoz közelíteni, elsőéves korától kezdve ezen dolgozott, ugyanakkor arra nem számított, hogy ilyen hamar ennyire előrehaladott projektben vehet majd részt. A szabadalmon és a díjakon felül ugyanis lehetősége nyílt, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem közös orvos-mérnöki innovációkkal foglalkozó kurzusának tantárgyfelelőseként (melynek tantárgyelőadója dr. Merkely Béla rektor) szervezhesse a kurzust, illetve ő is előadhasson. Az eddigi sikerek közül különösen büszke arra, hogy nemrég Salzburban az amerikai Cleveland Clinic és a bécsi Allgemeines Krankenhaus közös szívsebészeti továbbképzést szervezett, ahol a leginnovatívabb fiatal kutató díját nyerte el előadásával, ennek hatására pedig nemrég a bécsi klinikán is bemutatta a szabadalmat, ahol „Matematikai predikción alapuló mechanikus műszív beültetés 3D tervezése és 3D nyomtatott modell alapján történő irányított beültetése” témában kooperáció fog indulni a két egyetem között 2019-ben.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.