Idén is a Központi Igazgatási Épület aulájában rendezték meg az egyetem karácsonyi ünnepségét, ahol köszöntőt mondott dr. Merkely Béla rektor és dr. Szász Károly kancellár. Az ünnepi hangulathoz a Medikus Zenekar egyik tagjának műsora, valamint sütemény és forró italok is hozzájárultak.

Hosszú, izgalmakkal teli év áll mögöttünk – szólt dr. Merkely Béla, aki köszönetet mondott az egyetem munkatársainak, amiért a vezetőváltással járó többletfeladatokat is ellátták. A rektorhelyettesekkel megfogalmazott közös cél, hogy egy jól működő, folyamatosan fejlődő, élhető, hallgató-, oktató- és munkatársközpontú intézményt formáljunk a Semmelweis Egyetemből – mondta a rektor, aki hangsúlyozta, hogy ezeket a célokat csak összefogással, közös erővel és kitartással lehetséges megvalósítani, amiben mindenki segítségére és együttműködésére számít. 2019-ben, az egyetem alapításának 250. jubileuma előtt tisztelegve lehetőség nyílik arra, hogy letegyük a következő negyed évezred egyetemének alapjait – vélte dr. Merkely Béla. Szólt róla, hogy a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron járva bizonyára sokan elmennek a költő szobra mellett; ennek kapcsán felidézte, amikor Vörösmarty Mihály születésének 100. évfordulójára készülve egyházi körökben kezdeményezés indult, hogy méltó emlékművet állítsanak neki: igazi nemzeti összefogás alakult ki a nemes ügy mögött; egy koldusszegény nemes, Liszkay János minden vagyona egyetlen pénzérme volt, ami megmaradt családja örökségéből – mesélte a rektor. Azonban ő is mindenképp adakozni szeretett volna, ezért egyetlen kincsét, ezt a pénzérmét küldte el, amit aztán beépítettek a szoborba. Ma ezt a külföldi turisták szerencsehozó talizmánként tartják számon – tette hozzá. „A szeretet ünnepén azt kívánom mindannyiunknak, hogy keressük meg a szívünkben rejlő fényes krajcárokat, és adjunk értük hálát” – zárta gondolatait dr. Merkely Béla.

Egy szokás akkor válik hagyománnyá, ha mindannyian szeretjük, elfogadjuk, folytatjuk – kezdte köszöntőjét dr. Szász Károly kancellár, aki elmondta, megtisztelő számára, hogy 2014 óta maga is részese a Semmelweis Egyetem karácsonyi tea rendezvényének. „Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben. S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre” – Márai Sándort idézve rávilágított: a felkészülés lényege a hétköznapok és az ünnep különválasztása. A jeles eseményekre akkor lehet igazán felkészülni, ha felül tudunk emelkedni a mindennapok megszokásain, képesek vagyunk elengedni a hétköznapok gondjait, ezzel ráhangolódva az ünnep lényegére – vélte dr. Szász Károly, hozzátéve, hogy az adventi időszak épp ezt a felkészülést segíti. A karácsony lényege pedig egy több mint kétezer évvel ezelőtti csoda, amit mindenki a maga hitének és meggyőződésének megfelelően él meg, de a lényeg, hogy ez a titok szülessen újjá szívünkben, és utána, a mindennapok szürkeségébe visszatérve is vezérelje gondolatainkat, szavainkat, cselekedeteinket – szólt a kancellár. Beszéde zárásaként dr. Szász Károly köszönetet mondott valamennyi egyetemi munkatársnak az egész éves segítő munkájukért.

Galéria

13kép

A hagyományoknak megfelelően a Medikus Zenekar gondoskodott az ünnepi hangulatról: Bach 1-es G-dúr szvitjének Preludium és Sarabande tételeit az egyetem ötödéves orvostanhallgatója, Török Bálint adta elő csellón. Ezt követően forró italokkal és rétessel terített asztal várta a Központi Épület aulájában összegyűlt munkatársakat.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.