Teljesen megtelt érettségi előtt álló diákokkal és szüleikkel a Fogorvostudományi Kar (FOK) Oktatási Centruma a kar nyílt napján. A pénteki tájékoztatón a fogorvosképzés rendszeréről, a karon folyó oktatásról, a diploma megszerzéséhez szükséges követelményekről és a későbbi karrierlehetőségekről kaphattak információt az érdeklődők. A középiskolások a nyílt nap zárásaként intézetlátogatáson vehettek részt, ahol betekinthettek a különböző laborok munkájába is.

A nyílt napon dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, a Fogpótlástani Klinika igazgatója köszöntötte az érdeklődőket. Kiemelte, a FOK-ot átlagosan 300-350-en jelölik meg első helyen, és az előző évi felvételi eredmények alapján elmondható, hogy a Semmelweis Egyetemre 15-20 ponttal volt magasabb a pontszám, mint a társegyetemek fogorvosképzéseire. Szólt arról is, hogy az egyetem évről évre a legjobb magyar intézményként szerepel a különböző nemzetközi rangsorokban. Felhívta a diákok figyelmét, hogy a fogorvostanhallgatók – oktatók felügyelete mellett – már harmadévtől betegeket kezelnek, a képzés végén pedig teljes kompetenciával dolgozhatnak fogorvosként.

Köszöntője után tartott előadásában bemutatta a Fogpótlástani Klinikát, kitért rá, hogy melyik évfolyam mivel találkozik a képzés során. Dr. Hermann Péter beszédében szólt a fogpótlásokhoz használt anyagok gyors fejlődéséről. Beszélt arról is, hogy az utóbbi 10-20 évben az implantológia szinte „berobbant” a fogászatba, és ma már annak mindennapi részévé vált. Szólt a gyorsan terjedő digitális technológiákról is, kiemelve, hogy a számítógép segítségével történő tervezés és kivitelezés ma már a mindennapok része a fogászatban is. Felhívta a figyelmet az Oktatási Centrum egyik sajátosságára, a bal kezeseknek kialakított fogászati székekre is. Előadása végén azt kívánta a diákoknak, hogy jól válasszanak maguknak hivatást, az előttük álló érettségihez pedig sok sikert kívánt.

Dr. Bartha Károly dékánhelyettes az egyetem rövid bemutatását követően kitért rá, hogy az itt tanuló 10675 hallgató egyharmada külföldi, a világ 74 országából érkeznek ide tanulni a diákok. Rávilágított: a Semmelweis Egyetem jelentős szerepet tölt be az egészségügyi szakemberek képzésében: az összes Magyarországon végzett fogorvos 70 százaléka, a gyógyszerészek fele, az általános orvosok 42 százaléka itt szerezi meg a diplomáját. A karra vonatozó adatokat ismertetve elmondta, hogy a közel 900 hallgató fele magyar, a 400 külföldi diák pedig angol és német nyelven tanul. Áttekintette a kar történetét, felidézve, hogy az Oktatási Centrum 11 éve nyílt meg, majd bemutatta a FOK oktatási szervezeti egységeit is. Szólt a rezidensképzésről, megemlítve, hogy nagy segítségükre vannak az oktatásban. Beszélt a preventív fogászat fontosságáról, emlékeztetve arra, hogy Magyarországon a fogszuvasodás és az az ínygyulladás népbetegségnek számít. Előadásában szó esett még a többi között a tömésekről, a fluorid tartalmú fogkrémekről, a fogszuvasodásról, érintve a gyökérkezelést is. Gondolatai zárásaként azt tanácsolta a jelenlévőknek, hogy jelentkezésük előtt gondolják végig, akarnak és tudnak-e sokat tanulni, van-e megfelelő kézügyességük, illetve, hogy tudnak-e más emberek problémáival foglalkozni – egy fogorvosnak ugyanis empatikusnak kell lennie – szögezte le. Végezetül azt kívánta, hogy találják meg azt a hivatást, amiben minden pillanatban örömüket lelik.

A nap további részében az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg a többi között az orális diagnosztikáról, a szájsebészetről, a gyermekfogászatról és a fogszabályozásról. Szó esett még az orvosi biofizikáról, a rezidensképzésről, illetve a hallgatói önkormányzatról is. Az oktatással kapcsolatos tájékoztatók után a diákokat nyitott laborok várták, illetve ellátogattak az Anatómiai Múzeumba is.

Galéria

8kép

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.