Két emlékpadot avattak a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika tanterme előtt, és kiállítás is nyílt az intézmény 125 éves fennállásának évfordulója alkalmából. A megnyitón felavatták a klinika egy új festményét is, mely az alkotó, Verebics Katalin adománya.

A két emlékpaddal a klinika két egykori igazgatója, dr. Schwimmer Ernő és dr. Földvári Ferenc előtt tisztelgünk – mondta az ünnepségen dr. Sárdy Miklós klinikaigazgató, aki ismertette elődei pályáját is. Dr. Schwimmer Ernő a klinika első igazgatója volt. 1870-ben nevezték ki a bőrgyógyászat magántanárává, és négy évvel később jelentette meg az első magyar nyelvű bőrgyógyászati könyvet „Bőrkórtan” címmel, 674 oldalon, képek nélkül. A Bőrgyógyászati Tanszéket 1893 januárjában alapította meg, és 1898 februárjában bekövetkezett haláláig vezette. Dr. Schwimmer Ernő nemcsak a magyar, de a nemzetközi bőrgyógyászat jelentős alakja is volt, és egyes megállapításai mindmáig érvényesek – mutatott rá az igazgató. Dr. Földvári Ferenc 1920-ban került a klinikára dr. Nékám Lajos akkori igazgató meghívására, és a Nékám-iskola legjelentősebb tagjaként ismert. 1946-tól huszonegy éven át vezette a klinikát az Országos Bőr Nemikórtani Intézettel együtt. Munkássága alatt kétszer építette fel újra a klinikát, először a II. világháború, majd az 1956-os forradalom után. Kiemelkedő szakmai tudását a morfológiai jelek precíz elemzése, a bravúros diagnózisok, interdiszciplináris kapcsolatok és a maximális humanitás jellemezte – emlékeztetett dr. Sárdy Miklós. Mindkét emlékpad felállítását az EGIS Gyógyszergyár támogatta.

Galéria

7kép

Az avató ünnepségen dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja kiemelte: nem feledkezhetünk el azoknak a korszakos professzoroknak az emlékéről, akik maradandót alkottak, és minden olyan alkalom, melyen a nagy elődökről emlékezünk öröm számára.

Sára Botond, Józsefváros polgármestere egyebek mellett arról szólt: a kerület büszke lehet arra, hogy itt található ez a 125 éves intézmény. Emlékeztetett rá, hogy a Semmelweis Egyetemmel együtt összesen 13 felsőoktatási intézmény van jelen a kerületben, így joggal hívhatják egyetemvárosnak Józsefvárost.

Ezt követően dr. Sárdy Miklós az épület aulájában megnyitotta a klinika 125 éves történetéről szóló emlékkiállítást, mely három korszakra bontva mutatja be a klinika igazgatóit, valamint az épületről és a munkatársakról összegyűjtött archív és színes képanyagot. Emellett a falra 12 rézkarc került fel Kass János orvosportré-sorozatából. A klinika egy új festménnyel is gazdagodott, az O. portréja című kép Verebics Katalin festőművész munkája és adománya. Az alkotás témája tökéletesen tükrözi  a klinika egyik legfontosabb profilját, az anyajegyek vizsgálatát – mondta dr. Sárdy Miklós.

Az emlékkiállítás a klinika munkatársainak csapatmunkájában valósult meg, melyben részt vett az igazgató mellett Bujtor Erzsébet igazgatói titkárnő, Németh Gabriella könyvtáros, dr. Tóth Veronika onkológus, dr. Holló Péter igazgatóhelyettes, dr. Soós Gyöngyvér egyetemi tanár, míg a grafikai munkát Baska Barbara vállalta.  

 A kiállítás létrehozásában emellett több intézmény, cég és magánszemély működött közre.

Dobozi Pálma

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.