Dr. Kevin Davies ezredes, a NATO Tartalékos Katonaorvosok Szövetségének (CIOMR)  elnöke, dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke és Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke látogattak el az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikára (AITK). A háromtagú küldöttség az egyetem és a NATO között korábban létrejött együttműködési megállapodás erősítése érdekében érkezett.  A résztvevők kötetlen beszélgetés keretében egyeztették a területet érintő tapasztalataikat és jövőbeni terveiket.

A Semmelweis Egyetem 2011-ben kötött keretszerződést a NATO Budapesten működő Katona-egészségügyi Kiválósági Központjával, Európában ez volt az első ilyen megállapodás katonai szervezet és civil egyetem között – idézte fel honlapunknak az együttműködés kezdeteit dr. Gál János külügyi és stratégiai rektori biztos. Az AITK igazgatója és egyúttal a Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszék megbízott vezetője az együttműködést azért tartja fontosnak, mert szerinte a katonai szervezet és a civil egészségügy tevékenysége számos ponton találkozik.

A rektori biztos kiemelte, a környezeti változások – így például a katasztrófahelyzetek és a terrorveszély növekedése – miatt új kihívás előtt áll az egészségügy is, és nagyon kevés olyan jól képzett szakember van, aki tudja, miként kell dolgozni válsághelyzetben. Ennek nemcsak a kiépítendő kapcsolatokra, hanem az oktatásra és továbbképzésre is hatással kell lennie. A NATO-val való sikeres együttműködés nyomán a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium is felkérte az egyetemet, hogy vegyen részt a honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem medicina oktatásának fejlesztésében, megújításában.

Dr. Gál János elmondta, a mostani látogatás alkalmával a háromtagú küldöttséget körbevezették az AITK-n, valamint tárgyaltak az évek óta tartó közös munka eredményeiről és jövőjéről, a többi között körvonalazták egy egész Európában unikálisnak számító tartalékos orvosi és egészségügyi szakdolgozói képzés terveit.

„Nagyon fontos lenne, hogy rendelkezzünk olyan tartalékos egészségügyi állománnyal, akik szükséghelyzetek esetén az aktív állományú katonai ezred mellett bevethetőek. Korántsem csak katonai szituációkra kell gondolni, problémát jelenthetnek a természeti katasztrófák, árvízek, földrengések, járványok vagy egy esetleges terrorcselekmény is” – hangsúlyozta a rektori biztos, majd hozzátette, a NATO egész Európában szeretne megállapodni a honvédkórházak mellett civil kórházakkal is, amiket speciális helyzetekben ki lehetne jelölni az sérültek ellátására. Az elképzelések szerint Magyarországon a Semmelweis Egyetem lehetne a kijelölt intézmény.

Haszon Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.