RS28464_KA-20150219-IMG_1894-scr (1)A Semmelweis Egyetem ÁOK Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszékének tudományos főtanácsadójává nevezték ki dr. Stefan Kowitz dandártábornokot, a Budapesten működő NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) igazgatóját. A kinevezésről szóló oklevelet dr. Szél Ágoston rektor adta át, aki hangsúlyozta: a katona-egészségügy évtizedekkel ezelőtt még nem is létezett önálló diszciplínaként, mára azonban egyre hangsúlyosabb szerepet kap.

Dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja elmondta, azoknak adományoznak a különböző tanszékek tudományos főtanácsadói címet, akik nagymértékben hozzájárulhatnak az adott részlegek kutatómunkájához. Mint rámutatott: dr. Stefan Kowitz hatalmas tudással rendelkezik a katona és a civil egészségügy területén is. Karrierje 1979-ben kezdődött, azóta dolgozott többek között parancsnokként, divízió vezetőként, egészségügyi központ vezetőként, féltucatnyi különböző országban, így Németországban, Hollandiában, Horvátországban, Afganisztánban és most Magyarországon. Számos kitüntetés és díj birtokosa (pl. NATO-Medál ISAF, ENSZ Medál).

RS28450_KA-20150219-IMG_1938-scrDr. Gál János klinikai rektorhelyettes, a Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszék megbízott vezetője kiemelte: különösen fontos számára a kinevezés átadása, mivel rektorhelyettesként ő a felelős a két intézmény együttműködéséért, amiben fontos lépés a mostani esemény. Emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem és a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ három és fél éve írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy tudásukkal és tapasztalataikkal segítik egymást, illetve együttműködnek az orvosi szimuláció területén. Azóta több szimpóziumot, kongresszust, illetve közös szimulációs gyakorlatot tartottak. A kooperáció egyfajta pilot-programként indult, Európában ez volt az első példa egy civil, egészségügyi területen működő egyetem és egy katonai szervezet között együttműködésre.

RS28463_KA-20150219-IMG_1898-scrDr. Stefan Kowitz a kinevezés átvételekor úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés számára, hogy tovább erősítheti a két intézmény együttműködését és tudományos munkáját. Mint hangsúlyozta, a katona-egészségügy nem létezhet civil orvoslás nélkül, de ez fordítva is igaz. Éppen ezért fontos a két terület közötti kooperáció, a tudás és a tapasztalatok cseréje. A NATO alapelve, hogy a missziókban is ugyanolyan magas színvonalú ellátást kell kapniuk a katonáknak, mint az otthoni, civil környezetben. Tehát foglalkoznunk kell a minőséggel, a minőségbiztosítási elvekkel – jegyezte meg a dandártábornok.

Dr. Stefan Kowitz kiemelte: a Semmelweis Egyetem nagy hagyományú, de modern intézmény, nagyszámú nemzetközi hallgatóval, névadója, Semmelweis Ignác pedig a bizonyítékokon alapuló orvoslás egyik első képviselője. Mindez jó lehetőségeket biztosít az együttműködésre. 

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.