Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. április 10.
137469 Összes oltás
13271 Beoltott Semmelweis Polgár

Gyógyszerfejlesztésre, klinikai kutatásokra vonatkozó együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem és az AbbVie Gyógyszerkereskedelmi Kft. vezetése. A vállalat első hazai egyetemi partnere a Semmelweis Egyetem.

Egy együttműködési megállapodás mindig jövőbe mutat, olyan rögzített alaphelyzet, amiből idővel rengeteg minden fejlődhet. Két intézmény közti megállapodás olyan lehetőséget jelent, aminek megfelelő kihasználása a feleken múlik – szólt a megállapodás aláírása előtt dr. Szél Ágoston rektor.

Dr. Bozzay Kinga ügyvezető igazgató ismertette, az AbbVie, egy nemzetközi, kutatás-alapú biogyógyszerészeti vállalat, amely nemrég ünnepelte az ötödik évfordulóját. Működésük legfontosabb pillére a kutatásfejlesztés, elsősorban olyan gyógyszerek, termékek kutatása, amelyek minél előbb piacra kerülhetnek, és a betegek gyógyulását szolgálhatják. A legfontosabb kutatási területeik közé tartozik az immunológia, ahol a vállalat erős alapokkal rendelkezik és ahol jelenleg is több mint 150 aktív klinikai vizsgálatuk van folyamatban, valamint az onkológia, amely területen 3,5 milliárd dollárt fektetett a cégcsoport kutatásfejlesztésre, és jelenleg 200 aktív klinikai kutatás zajlik.

Az Abbvie 170 országban van jelen, így széles földrajzi kiterjesztésben folynak a kutatások. A kutatásba történő beruházása és innovatív környezete révén olyan termékek felfedezésére és kifejlesztésére képes, amelyek a betegek legsürgetőbb egészségügyi szükségleteire nyújtanak megoldást. Az AbbVie jelenleg a Parkinson-kór és a sclerosis multiplex területén tevékenykedik, valamint kutatásokat végeznek Alzheimer-kórban is – tette hozzá az ügyvezető igazgató, aki szerint az együttműködés lehetőséget jelent arra, hogy minél nagyobb számú klinikai vizsgálat minél gyorsabban és minél több beteg számára elérhető legyen. Magyarországon a Semmelweis az első egyetemi partner, akivel együttműködési megállapodást írtak alá – hangzott el.

Dr. Szász Károly kancellár örömét fejezte ki, hogy bővül azon cégek köre, amellyel az egyetemnek gyógyszerkutatás terén aktív kapcsolatai vannak. Jelen esetben olyan innovatív gyógyszergyárról van szó, ahol ugyan ma még kisebb a portfólió, de nagy az együttműködésben rejlő potenciál, így nagyobb lehet az egyetemen is érezhető gazdasági hatás, az itteni kutatási eredmények pedig azonnal eljutnak a céghez – mondta. Kitért rá, hogy az elmúlt 3-4 évben 37 konkrét szerződést kötöttek az AbbVie-vel. A most aláírt megállapodás az eddigi együttműködés tovább erősítését szolgálja – zárta gondolatait a kancellár.

A Semmelweis Egyetem és az AbbVie együttműködési megállapodását dr. Szél Ágoston rektor, dr. Szász Károly kancellár, dr. Borbélyné Balogh Zsuzsanna gazdasági főigazgató, valamint dr. Bozzay Kinga ügyvezető igazgató írták alá.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.