Fórumot rendezett az Informatikai Igazgatóság és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az Elméleti Orvostudományi Központban a november elsejétől élesben működő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) országos szinten megvalósult kísérleti, ún. pilot-időszakának tapasztalatairól, valamint az EESZT csatlakozás adminisztratív és technikai lépéseiről. A fórumon minden érintett klinika és intézet munkatársai részt vehettek, akiknek lehetőségük volt feltenni kérdéseiket és megosztani eddigi tapasztalataikat.

Az ÁEEK részéről Szabó Bálint, az EESZT fenntartási és üzemeltetési főosztályvezetője, valamit dr. Horváth Lajos kardiológus főorvos, a Budai Irgalmasrendi Kórház stratégiai igazgatója vett részt a tájékoztatón. Ismertették a rendszer fő funkcióit és a bevezetés ütemtervét, valamint beszámoltak a több hónapig tartó országos szintű pilot-időszak tapasztalatairól, melyek minden tekintetben pozitívak voltak, a legmagasabb szintű adatbiztonsági paraméterekkel rendelkező rendszer megbízhatónak bizonyult.

A fórum előzményeiről, vagyis az EESZT elindulására való felkészülésről Sándor László, az Informatikai Igazgatóság Alkalmazás-üzemeltetési Osztály vezetője ismertette, hogy a Semmelweis Egyetemen elindult egy projekt a rendszer gördülékeny bevezetése érdekében. A kapcsolódó munkacsoportban minden EESZT használatában érintett szervezeti egység, így a Klinikai Központ, az OFMI, az Informatikai Igazgatóság is részt vesz. Valamennyi klinika delegált egy-egy kapcsolattartót, akik segítségével tájékoztatjuk az intézeteket a legfontosabb teendőkről, és közösen keresünk válaszokat a felmerülő kérdésekre – mondta az osztályvezető. Ismertette, hogy az egyetemi honlap intranetes felülétén minden EESZT-vel kapcsolatos hírt közzétesznek (a tájékoztatón elhangzott kérdés-válaszokat és a prezentációkat is beleértve), valamint nyitottak egy online fórumot. A projekthez kapcsolódó további szakmai kérdéseket az ÁEEK-kel szoros együttműködésben igyekeznek megválaszolni – tette hozzá.

A fórumon érintett technikai kérdésekről Sándor László elmondta, hogy az EESZT funkciói beépülnek a jelenleg is használatban lévő medikai rendszerbe. Az EESZT szolgáltatásait elsősorban az e-MedSolution támogatja, azaz, amennyiben a felhasználó az e-MedSolution bejelentkezésnél kiválasztja az EESZT belépést is, úgy elérhetővé válnak számára az e-recept, a beteg dokumentumainak lekérdezése, az e-beutaló és az e-profil funkciók. Amennyiben a felhasználó nem él ezzel a lehetőséggel, vagy ún. karakteres MedSolt használ, úgy a rendszer jelenlegi funkciói továbbra is elérhetőek lesznek, de ebben az esetben a kommunikáció egyirányú, azaz csak az adott klinikán keletkezett dokumentumok (pl. nyomtatás alkalmával az ambuláns lap, zárójelentés) kerülnek fel az EESZT tárhelyére.

Kiemelte, hogy az EESZT használatához szükséges elektronikus személyi igazolvány a belépők azonosítására szolgál, az elektronikus aláírás funkció használata nem szükséges a felhasználás során. Az osztályvezető elmondta, a rendszer használatához szükséges egyetemi infrastruktúra kiépítése befejeződik a november 1-jei határidőig. A kártyaolvasók telepítése folyamatban van az egyetem egységeiben, és mindenhol lesz az induláshoz szükséges számú munkaállomás, amiről csatlakozni lehet, ezek száma pedig az egyes klinikák igényeinek megfelelően folyamatosan bővülni fog a közeljövőben.

Az EESZT előnye lehet, hogy minden magyar beteg – első körben a társadalombiztosítás által finanszírozott, később a magán ellátóhelyek adatszolgáltatása alapján – összes lelete felkerül egy felhőalapú tárhelyre, így a későbbiekben bármely intézmény kezelőorvosa hozzáfér a páciens kórtörténetéhez – emelte ki dr. Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója, aki az EESZT bevezetését orvosszakmailag koordinálja az egyetem intézeteiben. További lehetőségként említette, hogy az elektronikus tárhely a tervek szerint a jövőben a képalkotó vizsgálatok eredményeivel is bővül majd, illetve idővel az e-recept teljesen kiválthatja a papíralapú vényeket. Hangsúlyozta, hogy mivel az EESZT belépéshez elektronikus személyi igazolvány szükséges, ezért a beteg adatainak védelme mellett saját adatbiztonságuk érdekében is fontos, hogy a munkaállomás elhagyásakor az adatokat lekérdező orvos kilépjen a felületről. Dr. Tamás László ismertette, hogy az e-személyi kiváltása mellett egy online tanfolyamot is el kell végezniük a lekérdezésre jogosultaknak, és csak sikeres vizsgát követően tudnak majd belépni az EESZT-be. (A tanfolyam már elérhető, további részletekről ide kattintva lehet olvasni.)

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

3kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.