Letették az Egészségtudományi Kar (ETK) új szárnyának alapkövét, az ünnepélyes eseményt Kína és a közép- és kelet-európai országok egészségügyi minisztereinek harmadik fóruma keretében rendezték meg. Az épület – melynek kialakítását a kormány mintegy 1,4 milliárd forinttal támogatja – egyrészt a hagyományos kínai gyógyászat képzésnek ad helyet, másrészt új lehetőségeket biztosít a növekvő létszámú kar egyéb oktatási tevékenységei, így a felsőfokú ápoló-, mentőtiszt-, gyógytornász- és szülésznőképzés számára. 

A Semmelweis Egyetem nemzetközi oktatási-kutatási együttműködései rendkívül sokrétűek, az utóbbi tíz évben pedig különösen dinamikusan fejlődtek kínai kapcsolataink – mondta dr. Szél Ágoston rektor az alapkőletételhez kapcsolódó program első részében tartott beszédében. Mint hozzátette: kiemelten az ETK-n jöttek létre olyan tartós kapcsolatok, amelyek hosszútávú, elsősorban oktatási együttműködéseket eredményeztek. A példák közé sorolta, hogy Tiencsin (Tianjin) tartományból minden évben fizetős továbbképzésekre érkeznek kínai szakemberek, oktatói és hallgatói csereprogram működik a sanghaji Jiao Tong egyetemmel, továbbá a harbini Heilongjiang University of Chinese Medicine egyetemnek hagyományos kínai orvoslás BSc kihelyezett képzése működik az ETK-n. 2016-ban két újabb kiemelt kapcsolat jött létre kínai partnerekkel – tette hozzá. Ilyen előzmények után született az a stratégiai döntés, hogy az egyetem fektesse le az alapjait egy hagyományos kínai gyógyászati központnak, ami elsősorban az oktatásnak, de a kutatásnak is helyet ad – fogalmazott a rektor.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az ETK dékánja beszédében emlékeztetett arra, hogy 2011 óta folyik a karon a Heilongjiang Egyetem kihelyezett képzésének keretében hagyományos kínai gyógyászattal (HKGY) kapcsolatos oktatás. A képzési együttműködés és program teljes összhangban van a kormány törekvésével, mely szerint a keleti kapcsolatok, azon belül a hagyományos kínai gyógyászat terén mutatkozó tapasztalatok sok tekintetben hasznosíthatók a magyar társadalom számára – mutatott rá. Mint elmondta, a többéves kari takarékosságból adódó önerő, illetve az ehhez társuló egyetemi és kormányzati támogatás ad lehetőséget a kar új épületszárnyának kialakítására, amely többek között a HKGY-ra épülő képzések bővítésére vonatkozó elképzelésekhez is helyszínt biztosíthat. A tervek között szerepel egyebek mellett részidős képzési forma indítása orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek számára, valamint kétéves szakirányú továbbképzési program biztosítása egészségtudományi BSc végzettségű jelentkezők számára.

A tervek szerint az új épületszárny hat szinten körülbelül négyezer négyzetméteren helyezkedik el és illeszkedik a meglévő épülethez, annak folytatása, kiegészítése lesz. Nagyméretű oktatótermek, valamint laborok és demonstrációs termek kapnak majd helyet, és egy emelet a HKGY centrumé lesz, mely 21. századi körülményeket biztosít majd a masszázsterápiára, akupunktúrára, és gyógynövény-terápiára koncentráló HKGY tanszéknek – részletezte a terveket.

Dr. Palkovics László oktatási államtitkár beszédében hangsúlyozta: a magyar kormány a tudományt és az oktatást kiemelten támogatja, és rendkívül fontosnak tartja a nemzetközi együttműködéseket. Az új felsőoktatási stratégiában az orvosképzés kiemelt helyet foglal el, ezen belül is a kormány a legutóbbi ülésén tárgyalt a Semmelweis Egyetem fejlesztési stratégiájáról, mely el is kezdődik a mostani alapkőletétellel.

Liu Yandong, a Kínai Államtanács elnökhelyettese beszédében úgy fogalmazott, hogy a hagyományos kínai orvoslás a kínai nép kincse. Mint mondta, a két nagy tapasztalatokkal rendelkező, neves egyetem együttműködésével oktatási téren színvonalas platform alakítható ki, mellyel új modellt hoznak létre a nemzetközi oktatás számára. Reményét fejezte ki, hogy a kínai és a magyar szakemberek az orvostudomány területén is együtt tudnak működni, és a hagyományos orvoslás mellett egymás kultúráját is megismerik.

Ezt követően az ETK épülete mellett lévő, jelenleg parkolónak használt foghíjtelken sajtónyilvános esemény keretében tették le az új épület alapkövét. Az alapító dokumentumot és az épület alaprajzát tartalmazó kapszulát dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár, dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, Liu Yandong, a Kínai Államtanács elnökhelyettese, Li Bin kínai egészségügyi és családtervezési miniszter, Ma Jianzhong, a Kínai Népköztársaság Hagyományos Kínai Gyógyászat Állami Hivatala helyettes vezetője, dr. Szél Ágoston rektor, dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán és dr. Sun Zhongren, a Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetem elnöke helyezte el.

Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a rendezvényen mondott beszédében kiemelte: reményeik szerint néhány év múlva egy hatszintes épület áll majd itt, mely többféle célt szolgál. Az új épületszárny nemcsak a hagyományos kínai gyógyászat képzésnek ad majd helyet, hanem a növekvő számú hazai és külföldi hallgatóval rendelkező kar egyéb képzései számára is újabb lehetőségek nyílnak. Fontos ez a magyar egészségügy számára is, hiszen olyan új körülmények között tudjuk a jövő mentőtisztjeit, felsőfokú szakképzettségű ápolóit és más szakembereit képezni, mely méltó a 21. század oktatási és egészségügyi feladataihoz – jelentette ki. Magyarország számára is fontos és megerősített híd lehet ez Kína irányába, a keleti nyitás politikája keretében – tette hozzá. Az épület funkciói közé sorolta, hogy nemcsak magyar hallgatókat, hanem a 16 közép-kelet európai ország diákjait is tudják majd oktatni angol nyelven. Folyhatnak itt a hagyományos kínai gyógyászatot érintő kutatások, valamint kezelők is létrejönnek, ahol átlátható és törvényes keretek között vehetők igénybe a több ezer évre visszatekintő hagyományos kínai gyógyászat Magyarországon engedélyezett kezelései. 

Az államtitkár kitért arra is, hogy az egyetem jól gazdálkodott az elmúlt években, ennek köszönhetően jelentős mértékben saját forrással is hozzá tud járulni a beruházáshoz, amelyhez a magyar kormány mintegy 1,4 milliárd forint támogatást ad.

Az ünnepélyes alapkőletételt követően az ETK aulájában a Heilongjiang University of Chinese Medicine kihelyezett hagyományos kínai orvoslás képzésén 2017-ben diplomát szerzett hallgatók oklevélátadó ünnepsége következett. A harbini egyetem Bachelor diplomáját dr. Sun Zhongren elnök adta át, míg az Egészségtudományi Kar tanúsítványát dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán.

A diplomaátadót követően a kínai egyetem vezetői a Semmelweis Egyetem Pro Universitate Díj ezüst fokozata kitüntetésben részesültek. Dr. Sun Zhongrennek dr. Szél Ágoston, míg dr. Yao Suyuan dékánnak dr. Nagy Zoltán Zsolt nyújtotta át az elismerést.

Dr. Szél Ágostont és dr. Nagy Zoltán Zsoltot ezt követően a Heilongjiang University of Chinese Medicine tiszteletbeli professzorává avatták a kínai egyetem vezetői a két egyetemi közötti együttműködés érdekében tett munkájuk elismeréseként.

Dobozi Pálma
Fotó: Karancsi Rudolf

Galéria

8kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.