Hivatalos látogatást tett Japánban dr. Szél Ágoston rektor és dr. Sándor József, a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet egyetemi tanára. A küldöttség több egyetemen, egyebek mellett a Saitama Medical Universityn, a Josai International Universityn és az International University of Health and Welfare-en tett látogatást. A program során dr. Szél Ágoston Doctor Honoris Causa címet vehetett át a Josai Egyetemen. Ez volt az első alkalom, hogy rektori szintű delegáció érkezett Japánba a Semmelweis Egyetemről.

japanutA delegációt járt a Saitama Medical Universityn (SMU), amely 2002 óta áll kapcsolatban a Semmelweis Egyetemmel. Az ünnepi tudományos ülésen – melyen Szerdahelyi István, Magyarország tokiói nagykövete és Juhász Györgyi nagykövetségi tanácsos is részt vett – dr. Szél Ágoston rektor Semmelweis Ignác életéről, felfedezéséről, jelentőségéről, dr. Sándor József pedig a Saitama és a Semmelweis Egyetem kapcsolatának történetéről tartott előadást.

japanut3A tudományos ülés során dr. Szél Ágoston a Pro Universitate Díj ezüst érmét adta át Mashami Bessho professzornak, az SMU elnökének. Yoshitaka Tsuji professzor és Masako Saito a Semmelweis Egyetem elismerő oklevelét vette át. A tudományos ülést követően megnyitották a Semmelweis Ignácról szóló kiállítást, melyen dr. Szél Ágoston, Szerdahelyi István nagykövet és dr. Sándor József mondott köszöntőt.

A kétfős egyetemi delegáció részt vett az SMU tanévnyitó ünnepségén is, valamint az ehhez kapcsolódó White Coat Ceremony nevű ünnepségen, amelynek keretében a negyedéves hallgatók ünnepélyes keretek között kapták meg a nevükkel hímzett fehér köpenyt az SMU vezetőitől és a magyar vendégektől – jelezve ezzel, hogy tanulmányaik részeként megkezdhetik a klinikai gyakorlatot.

RS47644_KA-20160412-IMG_0602-scrA magyar küldöttség ellátogatott az alapításának ötven éves évfordulóját ünneplő Josai International Universityre, mellyel a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi és Egészségtudományi Kara évek óta sikeres együttműködést folytat. A kétezer nyolcszáz új hallgató részvételével lezajlott tanévnyitó ünnepségen dr. Szél Ágoston is köszöntőt mondott, továbbá a Pro Universitate Díj ezüst érmét nyújtotta át Noriko Mizutának, az egyetem kancellárjának. A rektor a japán egyetem tiszteletbeli professzora lett, az ünnepségen vehette át a Doctor Honoris Causa címről szóló oklevelet. A megnyitót követően a küldöttség a Josai International Universityn tanuló magyar hallgatókkal is találkozott.

A Semmelweis Egyetem küldöttsége ellátogatott az alapításának százéves évfordulóját ünneplő Tokyo Medical Universityre is. A látogatás kapcsán távlati célként meghatározták, hogy a jövőben a Saitamai Egyetemmel kötött megállapodáshoz hasonlót szeretnének létrehozni a két intézmény között egy oktatói és hallgatói csereprogram keretében.

A küldöttség a tokiói International University of Health and Welfare (IUHW) rektorával, Masaki Kitajimával (aki egyben a Semmelweis Egyetem Honoris Causa professzora) is találkozott. Egyebek mellett arról egyeztettek, hogy az egyetem közeljövőben megnyíló új kampuszának két egysége, a Medical Science Technology és a Department of Nursing együttműködést tervez a Semmelweis Egyetemmel.

A rektori látogatás megszervezésében és lebonyolításában végzett munkájáért az Egyetem köszönettel tartozik dr. Mernyei Máriának, a Japánban élő – korábban a Semmelweis Egyetemen végzett – patológus főorvosnak.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.