Dr. Lang György, az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika igazgatója kapta idén a Hemingway Alapítvány dr. Szabó György orvostudományi díját tudományos, orvosi és oktatói munkásságának elismeréseként. A díjat George F. Hemingwaytől, az alapítvány létrehozójától vehette át a Magyar Tudományos Akadémián.

Az ünnepségen dr. Rosivall László, a Kórélettani Intézet egyetemi tanára méltatta a díj névadóját, Dr. Szabó Györgyöt, a Kórélettani Intézet egykori tudományos tanácsadóját. Nemcsak eredeti és termékeny kutató, de nagyszerű oktató is volt, aki számos nemzetközi hírűvé vált tanítványt nevelt – mondta egykori tanáráról dr. Rosivall László. Hozzátette, fő kutatási területe a veseműködés és a nyirokkeringés élet- és kórélettana volt, munkásságával hozzájárult a magyar tudományosság elismertségéhez.

A díjazottat és munkásságát Dr. Jakab Ferenc sebész professzor mutatta be. Köszöntője elején felidézte, hogy 2015. december 12-én éjszaka történt az első magyarországi tüdőtranszplantáció Dr. Lang György vezetésével, azóta 30 tüdőátültetést végeztek hazánkban. Dr. Jakab Ferenc ismertette a díjazott pályafutásának főbb állomásait, és hangsúlyozta, a Hemingway Alapítvány a díj odaítélésekor azt is vizsgálja, hogy a díjazott munkássága megfelel-e a névadó által képviselt szellemiségnek. Mint arra rávilágított, dr. Lang György felismerte a magyar mellkassebészet modernizálásának szükségességét, és azt, hogy a hazai tüdőátültetés megvalósításához megfelelő szakmai háttér kialakítására, továbbképzésekre van szükség. Többek között kiemelte a sebészi manualitást, mint olyan tulajdonságot, amit dr. Szabó György is elengedhetetlennek tartott.

A díj átvétele utáni köszöntőjében dr. Lang György elmondta, megilletődéssel fogadta az elismerésről való értesítést, mivel a korábbi díjazottak közül sokan az ő tanítómesterei, elődei. A díjat nem személyes érdememnek, hanem mindazok elismerésének tekintem, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországon elinduljon a tüdőátültetés – szólt. Köszönetet mondott felesége és gyermekei támogatásáért, munkatársai elkötelezettségéért és a betegek bizalmáért. Megemlékezett szüleiről, akik dr. Szabó Györgyhöz hasonlóan a nehéz történelmi körülmények ellenére mindig derűsen, szerényen, eltökélten alkottak. Végül szót ejtett a hamarosan induló Kilimandzsáró expedícióról, amelyen magyar és külföldi tüdőtranszplantáltakkal együtt maga is részt vesz. Mint mondta, a tervek szerint a kihívás mellett klinikai vizsgálatot is végeznek majd, mivel jelenleg nincsenek adataik arról, hogyan viselkedik az átültetett tüdő magassági körülmények között.

A Hemingway Alapítvány 1998-ban alapította meg a dr. Szabó György-díjat, melyet évente a magyar orvostudomány egy-egy kiemelkedő személyiségének adományoznak a kuratórium döntése alapján. A kitüntetést korábban dr. Halász Béla, dr. Besznyák István, dr. Flerkó Béla, dr. Palkovits Miklós, dr. Rák Kálmán, dr. Tulassay Tivadar, dr. Rozsos István, dr. Dzsinich Csaba, dr. Sótonyi Péter, dr. Schaff Zsuzsa, dr. Nyáry István, dr. Kopp Mária, dr. Rihmer Zoltán, dr. Gulyás Balázs és dr. Hangody László nyerték el.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.