Katona Miklós fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás ebben a hónapban a Semmelweis Szalonban. A tárlatot dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes nyitotta meg, aki elmondta, hogy Katona Miklós életműve és csodálatos képei magukért beszélnek. A fotográfus beszélgetőpartnere korábbi munkatársa, László Zsuzsa szerkesztő-riporter volt, valamint Feledy Balázs művészeti író. A kiállításon Vámos Vica előadóművész és ifjabb Lakatos György hegedűművész zenéjét hallgathatták a résztvevők.

A fotográfus pályafutását a Magyar Televízónál kezdte, mintegy 24 éven keresztül operatőrként dolgozott, ahol hosszú ideig László Zsuzsa munkatársa volt – kezdte Feledy Balázs. Az Aranytollas újságírónő a beszélgetés során felelevenítette a régi szép emlékeket és elmondta, hogy a fotóművész bárhova is ment, a nyakában mindig ott lógott egy tüköraknás fényképezőgép, hogy megörökítse a pillanatokat. „Minden adandó alkalmat kihasználva fényképeztem, ugyanis a pillanat nem jön vissza” – mondta Katona Miklós. Szinte bejárta a világot, Moszkvától kezdve Finnországon keresztül, Amerikán át rengeteg helyen megfordult, ezt kihasználva pedig lencsevégre kapta az általa látottakat. „Meg kell látni mindenben a szépséget, én pedig be vagyok oltva erre a pillanatra” – fogalmaz a fotóművész.

Feledy Balázs úgy fogalmazott, már a kiállításon is jól érződik Katona Miklós egyéni sajátossága, miszerint sokféle területen otthonosan mozog, művei között csendéletek, portréfotók és az újdonságnak számító festményfotók is szerepelnek. Katona Miklós elárulta: az utóbbiak annyira sikeresek voltak, hogy a fóti Műemlék Templomban egy tárlat is nyílt belőlük. A fotográfus továbbá azt is megemlítette, hogy számos közismert személyt fotózott az évek során, többek között Illényi Katicát, Gyémánt Lászlót vagy Medveczky Ilonát, akik portréi a kiállításon is fellelhetők. A sorsnak köszönhetően több orvos professzorról is készített portréfotót: dr. Alföldy Ferencről, dr. Perner Ferencről és dr. Kásler Miklósról is.

Katona Miklós tárlata 2017. május 22-ig tekinthető meg a Semmelweis Szalonban előzetes bejelentkezés után. (Kapcsolat a bejelentkezéshez: e-mail: rendezveny@semmelweis-univ.hu, tel.: 06 20 825-9180)

Homonnay-Bukovenszki Orsolya

Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.