Barcsik Géza grafikusművész műveiből nyílt kiállítás a Semmelweis Szalonban. Az „Ötven-csak zene van” című szerzői tárlatot dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes nyitotta meg. Mint fogalmazott: a művész munkáit ténylegesen vagy tudat alatt már ismerjük, ugyanis számos lemezborító, zenei plakát él bennünk, aminek ő a szerzője. Többek között a 25 éves jubileumi István, a király című előadás DVD-borítóterve is az ő nevéhez fűződik. A rendezvény ideje alatt az Invocatio Musicalis „unplugged” műsorát hallgathatták meg az érdeklődők, a „Progrock ’55” válogatáslemez dalaiból.

Dr. Martos János, a Radiológiai Klinika tudományos munkatársa bevezető beszédében egyebek mellett megemlítette, hogy dr. Kollár Attila – az Invocatio Musicalis frontembere – zenéjéről több minden elmondható. Egy része melankolikus, egy része kemény hard rock, ugyanis a progresszív rockban keverednek a stílusok. Az instrumentális zenét játszó együttes dalaiban többek között a world music hangzásvilágát a progresszív rockzene elemeivel ötvözik. Dr. Martos János hozzátette, hogy a válogatáslemezen tizenhat szám van, melyek olykor simogatóan kezdődnek, aztán pedig hirtelen, kíméletlenül „fejbe vágnak”.

A dalokat társak nélkül nem lehet létrehozni, mondta dr. Kollár Attila, radiológus főorvos, aki az Invocatio Musicalis fuvolistája és egyben a Solaris zenekar, valamint a Musical Withchcraft frontembere is. Mint fogalmazott, számára a zenélés egy fantasztikus kikapcsolódás, nem pedig munka. Az est folyamán az is kiderült, hogy a zenekar legutóbbi lemezborítóján dr. Kollár Attila lányának, Kollár Szilviának a műve látható, Barcsik Géza továbbgondolásával. A grafikusművész szólt arról, hogy kedveli a progresszív stílust, így a borító megalkotásánál a zene és a zenész lányának alkotása inspirálta őt.

Az esten beszélgetőpartnerként részt vett Böszörményi Gergely, a Periferic Records lemezkiadó igazgatója, Naszádi Gábor zeneszerző, gitárművész és fizikus, valamint Barcsik Géza grafikusművész is.

Barcsik Géza tárlata 2017. április 10-ig tekinthető meg a Semmelweis Szalonban. (Kapcsolat a bejelentkezéshez: e-mail: rendezveny@semmelweis-univ.hu, tel.: 06 20 825-9180)

Homonnay-Bukovenszki Orsolya
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.