A Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara első alkalommal rendez jótékonysági hangversenyt a Zeneakadémián. A hagyományteremtő céllal létrejött esemény teljes bevételét az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika javára ajánlják fel. A befolyt összegből az intézmény betegőrző monitorokat vásárol az Intenzív Terápiás Osztályra.

A március 19-i jótékonysági koncert előzményének tekinthető, amikor 2016-ban a zenekar a Pető Intézet tanulóinak adott hangversenyt. Ekkor fogalmazódott meg ugyanis a muzsikusokban a szándék a rendszeres társadalmi szerepvállalás iránt – számolt be honlapunknak Dubóczky Gergely. A karmester ezt követően egy egyetemi rendezvényen megosztotta az ötletet az egyetem kommunikációs igazgatójával, aki a gyermekklinikák támogatási lehetősége felé irányította a figyelmét.

A március 19-i hangverseny programjában elsőként Brahms Akadémiai ünnepi nyitánya csendül fel, ezt követően – az est vendégeként – Schöck Atala, a Magyar Állami Operaház művésze Mahler Egy vándorlegény dalai című zeneművét adja elő, végül Dvořák Új világ szimfóniáját hallgathatja meg a közönség.

A Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara 2008-ban alakult, elsősorban az egyetem hallgatóiból áll, de több hazai felsőoktatási intézmény diákja is játszik az együttesben. Dubócky Gergely karmester leszögezte, a tagok közül senki sem a zenélésből él, majdnem mindenki az egészségügy területén dolgozik. A javarészt szimfonikus felállásban működő együttes az egyetemi rendezvények rendszeres résztvevője, de felléptek már többek között Bayreuthban és Svájcban is. Dubóczky Gergely becsülendőnek nevezte, hogy a Semmelweis Egyetem fontosnak tartja a zenekar egyetemi életben betöltött szerepét, ami abban is megmutatkozik, hogy anyagilag támogatják őket. Hozzátette, a Medikus Zenekarnak hamarosan létrejön az alapítványa, ami többek között lehetőséget teremt pályázatokon való részvételre, és adományok fogadására is.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika számára rendezett jótékonysági koncert március 19-én, vasárnap 19:30-kor kezdődik a Zeneakadémia Nagytermében (Liszt Ferenc tér 8.), online jegyvásárlásra az alábbi oldalon keresztül van lehetőség.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.