Aranyosi Gáborné több mint 40 éve dolgozik a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, ahol 20 éve tölti be az intézetvezető főnővéri posztot. Úgy véli, a magas színvonalú, korszerű ellátás, valamint a gyermekbarát környezet kialakítása a két legfontosabb feladata. Az állandó odafigyelést igénylő munkájához pedig úgy merít erőt, hogy minden nap az aktuális célja megvalósítására törekszik.

rs54592_ka-20160908-img_8566-scr

Az intézetvezető főnővér Kőszegen érettségizett a Jurisich Miklós Gimnáziumban. Gyermekorvosnak készült, de mivel elsőre nem jutott be az egyetemre, beiratkozott a Könyves Kálmán körúti Egészségügyi Szakiskola (a mai Szentágothai János Egészségügyi Szakképző Iskola) gyermekápoló szakára. Később újra megpróbált bejutni az orvosira, ám időközben annyira beleszeretett hivatásába, hogy nem is bánja, hogy így alakult az életútja. Aranyosi Gáborné maximalistának tartja magát, aki mindig igyekszik megfelelni mind a saját, mind a környezete elvárásainak. Mint mondta, ehhez az is hozzájárult, hogy 1974-ben elkezdett dolgozni a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika intenzív osztályán, ami nagy megtiszteltetésnek számított, mert erre a területre csak a kiváló eredménnyel végzettek kerülhettek be.

rs54595_ka-20160908-img_8549-scrAranyosi Gáborné munka mellett is folyamatosan képezte magát: elvégezte az Egészségügyi Főiskola szakoktatói szakát, az újszülött-koraszülött intenzív terápiás szakasszisztens képzést, később az elsők közt induló egészségügyi menedzser tanfolyamot a Semmelweis Egyetem és a holland Hogeschool van Amsterdam közös szervezésében. Felidézte, 1976-ban, 22 éves korában került az intenzív osztály élére, ahol részt vett először az intézeti, majd intézeten kívüli perinatális intenzív központok elindításában.

1992-ben már két kislány édesanyjaként bíztak meg az onko-hematológiai osztály főnővéri munkájával, ahol a korábbiaknál még nehezebb feladatokkal és elvárásokkal szembesültem – idézte fel Aranyosi Gáborné, aki ekkoriban három hónapot töltött Kansas Cityben, ahol a gyermekonkológiai központban betegellátást és klinikus nővéri feladatokat tanult. 1996 óta pedig a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika intézetvezető főnővéreként dolgozik.

rs54606_ka-20160908-img_8504-scrAranyosi Gáborné azt mondja, mindig is elsődleges szempont volt számára, hogy gyermekbarát, a családok számára is jól viselhető körülményeket alakítsanak ki a klinikán. Ezért elsőként váltak nyitott kórházzá, ami azt jelenti, hogy a szülők szinte folyamatosan a gyermekeik mellett maradhatnak. A főnővér hangsúlyozta: a barátságos légkör érdekében mamaszobákat alakítottak ki, a falakra gyerekrajzok kerültek, és a liftekben is kedves ábrákat láthatnak a betegek és látogatóik. „Fontos, hogy a gyerekek ne rettegjenek tőlünk, ezért ami lehet, az nálunk színes: az ágyrácsok, az éjjeliszekrények és a nővérek ruhája is” – emelte ki.

Hozzátette, nem csak a betegek, de a kollégák mindennapjait is igyekeznek kényelmesebbé tenni: ennek érdekében újították fel a nővérszállót és ezért rendeznek rendszeresen olyan csapatépítő tréningeket, ahol mindenki közvetlenebb hangulatban beszélgethet egymással. Minden évben kirándulást is szerveznek a legjobb munkát végző nővéreknek, akiknek ez a kikapcsolódás akár egész évre újabb lendületet adhat.

rs54615_ka-20160908-img_8438-scr„A gyermekklinikán a nővéreknek egyszerre kell szigorúnak és megértőnek lenniük, a gyerekek miatt folyamatosan el kell térni a szigorú szabályoktól” – hangoztatta Aranyosi Gáborné. A főnővér úgy véli, a beteg, különösen a daganatos gyerekek ápolása sokszor erőt próbáló feladat, de még a halálesetek után is talpra kell állni, hogy a következő beteg újra a maximumot kapja az ápolóitól. „Ha végignézek az életemen, az adott erőt a munkához, hogy tudtam, mindent megtettem a gyerekekért, amit csak lehetett: ha sikerült nekik boldog perceket okozni, lekötni őket, szorosabb kapcsolatot kialakítani velük, akkor már nem dolgoztam hiába” – jelentette ki Aranyosi Gáborné.

A több évtizedes pályája alatt számos díjat és kitüntetést kapott munkája elismeréseként, amelyek közül a 2015-ben elnyert Batthyány-Strattmann László-díjra a legbüszkébb. Mint mondta, megtisztelő érzés volt számára professzorokkal együtt szerepelni a kitüntettek listáján egészségügyi szakdolgozóként.

Aranyosi Gábornénál csak egy asszisztens dolgozik hosszabb idő óta a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán. Szavai szerint az intézmény valamennyi professzorával és igazgatójával jó munkakapcsolatot ápolt és mindig sikeresen tudták öregbíteni a klinika hírnevét. „Ritkán ütköztem falakba, amikor a gyermekek érdekében akartam valamit elintézni, ami sok hitet és erőt adott. Ez az intézet a második otthonom, ahol mindig van újabb feladat: holnap, holnapután és két év múlva is” – mondta a főnővér.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.