Megújult az egyetemi életben központi szerepet betöltő könyvtár Mikszáth téri épületének homlokzata. Az átadóünnepségen dr. Szél Ágoston rektor hangsúlyozta, nem csak az egészségügyhöz kapcsolódó, hanem ez ehhez hasonló beruházások is fontosak az egyetemi polgárok és a vezetőség számára.

rs56860_kr_20161213_0009-scrA rektor köszöntőjében arról beszélt, a könyvtár minden egyetem életében rendkívül meghatározó hely. Felidézte, milyen patinás otthont adott a jelenleg Semmelweis Szalonként működő helyiség a könyvtár számára, amely a felújításnak köszönhetően már a Mikszáth téren is megszépülve várja a hallgatókat. Kitért arra: az elektronikus adatbázisok elterjedése miatt a mai könyvtáraknak egészen más arculata van a néhány évtizeddel ezelőtti elődeikhez képest, ugyanakkor a Mikszáth téri Központi Könyvtár most is rendelkezik egy korszerűen felszerelt olvasóteremmel a tanulni vágyók számára.

rs56871_kr_20161213_0055-scrA könyvtár egyfajta jelkép, az alma mater meghatározó része mindenki számára, aki valaha egyetemre járt – fogalmazott köszöntőjében dr. Borbélyné Balogh Zsuzsanna gazdasági főigazgató, aki dr. Szász Károly kancellár nevében is köszönetet mondott a felújítást kezdeményező könyvtár kollégáinak, valamint a támogatóknak és kivitelezőknek. Ismertette, a Fővárosi Önkormányzat 8,5 millió forinttal járult hozzá a 11,8 millió forintos összköltségű beruházáshoz. Hozzátette, a Központi Könyvtár nemrégiben kiváló minősítést ért el a nyilvános könyvtári működéshez való megfelelés auditján.

rs56876_kr_20161213_0082-scrA könyvtár 2008-ban költözött a Mikszáth térre, ami egy fogorvoskari épület volt, ezért új kihívásokat és lehetőségeket jelentett számunkra, hogy egy fogászati célra használt épületet könyvtárrá alakítsunk át – idézte fel Szluka Péter igazgató megemlítve, hogy az országban egyedülálló módon 24 órás nyitva tartással üzemel a könyvtár. Mint mondta, a belső terek átalakítása után 2011-ben vált szükségessé a homlokzat rekonstrukciója, amelyet a tér fejlesztésével párhuzamosan tudtak megvalósítani. Szluka Péter minden támogatónak és együttműködőnek köszönetet mondott, amiért felújított állapotában méltó módon képviseli az épület a Semmelweis Egyetemet.

A kivitelező képviseletében Hercsel Erik elmondta, már több projektben dolgoztak együtt az egyetemmel, valamint a Mikszáth téri templomot is ők újították fel. Köszönetet mondott a lakóknak és a könyvtár dolgozóinak, akik türelemmel viselték a felújítással járó kellemetlenségeket, és örömét fejezte ki, amiért a Palotanegyed több épülete is megújult az elmúlt években.

Keresztes Eszter
Fotó: Karancsi Rudolf

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.