Mezőcsáti Melinda csaknem 9 éve dolgozik klinikavezető főnővérként az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán, ahol a sok súlyos eset miatt gyakran kell szembesülniük az elmúlással, ami a hosszú évek tapasztalatainak ellenére is nagy lelki terhet jelent. „Amikor egy beteg elmegy, egy kicsit mi is meghalunk” – mondta Mezőcsáti Melinda hozzátéve, a komoly betegségek és műtétek után felépülő páciensek életkedve ugyanakkor óriási lendületet ad a klinika dolgozóinak.

RS52808_KA-20160830-IMG_7827-scr

Mezőcsáti Melinda 13 éves korában döntötte el, hogy betegeket akar ápolni, pedig a családjában senki sem dolgozott az egészségügyben korábban – közölte, kiemelve, 30 év távlatából visszatekintve sem bánta meg döntését, sőt, ha újrakezdhetné, akkor is ezt az utat választaná. Bár munkája testileg és lelkileg egyaránt megterhelő, úgy véli, ennek a hivatásnak az egyik legnagyobb szépsége az, amikor az egykori betegek távozáskor úgy érzik, megkapták a kellő emberséget, tájékoztatást és figyelmet. Ez egyértelmű visszacsatolás arra, hogy ő és csapata megfelelően végezték el munkájukat – mondta a főnővér.

Tanulmányait a dr. Hetényi Géza Egészségügyi Szakközépiskolában kezdte, ahol egyik tanára hatására kezdett el érdeklődni az intenzív aneszteziológia iránt. Ezt követően az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben dolgozott ápolóként, az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán töltött évek után pedig tanítani kezdett a Dolgozók Egészségügyi Szakiskolájában. A Semmelweis Egyetemre dr. Gál János klinikaigazgató hívására érkezett 2007-ben.

RS52796_KA-20160830-IMG_7870-scrA Korányi projekt átadásával az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán 29 betegágyat tudnak elhelyezni, emellett összesen 11 telephelyen kell gondoskodni az intenzív aneszteziológiai ellátásról, illetve az újraélesztést is a klinika szakemberei végzik el az egész klinikai tömbben – mondta Mezőcsáti Melinda, aki munkája nagy részében ezeket a teendőket felügyeli és koordinálja. A főnővér elmondta, az új Központi Betegellátó Épületben igazán magas színvonalú eszközökkel, modern környezetben dolgozhatnak, ami nagy motivációt jelent az újonnan érkező munkatársaknak is. Köztük pedig egyre többen vannak azok, akik valamilyen egészen másik szakmából érkeztek ide: dolgozik az intézményben többek között egykori reklámszakember, tűzoltó, nyelvtanár és dekoratőr is, akik a klinikán folyó aneszteziológiai szakasszisztens és intenzív szakápoló képzés keretében képezték át magukat – mondja a főnővér, aki maga is részt vesz az oktatásban.

„Akiben nincs meg a szükséges lelki plusz, az hamar lemorzsolódik” – mondta Mezőcsáti Melinda, aki szerint a jó csapatszellem egyénenként is nagy lendületet ad a munkához. A 225 szakdolgozóból álló csapatot pedig nagy kihívás összetartani – tette hozzá, éppen ezért rendszeresen szerveznek különböző csapatépítő programokat, ahol a kórházi környezetből kiszakadva – például horgászás vagy bográcsozás közben – beszélhetik meg a felmerülő problémákat vagy konfliktushelyzeteket.

RS52792_KA-20160830-IMG_7897-scrMezőcsáti Melinda kiemelte, az intenzív aneszteziológiával foglalkozó ápolók a legkülönfélébb helyekről és panaszokkal érkező betegekkel találkoznak, ezért különösen felkészültnek kell lenniük szakmailag. Mivel dinamikusan fejlődő ágazatról van szó, ahol szinte naponta jelennek meg újabb és újabb eszközök, ezért állandó továbbképzésekre van szükség, amire szintén nagy figyelmet fordítanak a klinikán – mondta el a főnővér. „Ennek a hivatásnak arról kell szólnia, hogy mindig egyre többet tudjunk” – fogalmazott.

Mezőcsáti Melinda a jövő kapcsán úgy fogalmazott, a legfontosabb feladata tovább növelni a dolgozók létszámát és még otthonosabbá tenni az áprilisban elfoglalt, vadonatúj klinikát.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.