Közös céget alapítana a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a külföldi hallgatók toborzására – egyebek mellett erről döntött rendkívüli ülésén a Szenátus.

A külföldi hallgatók toborzását több évtizeden át az International Studies AG.-vel közösen végezte az egyetem, de a cég tavaly év végén jelezte, hogy fokozatosan kivonul erről a területről és a 2017/18-as tanévtől már nem vállalja ezt a feladatot. Ezt követően – több lehetőséget elemezve – választott olyan megoldást az egyetem vezetése, amely saját tulajdonú Kft. alapításával, az Állami Számvevőszék korábbi észrevételeit figyelembe véve, a jelenleginél gazdaságosabban fenntartható és fejlesztésre ad lehetőséget.

A Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem is több évtizedes hagyománnyal rendelkezik az idegen nyelvű orvostudományi képzések területén, közös cél, hogy egy átfogó hazai felsőoktatási brand keretében az orvostanhallgató-toborzás bázisán kifejlesszék a nem orvostudományi diszciplínák marketingjét és értékesítését is. A Semmelweis Egyetemen jelenleg a hallgatók több mint 30 százaléka vesz részt az idegen nyelvű képzésben, befizetett tandíjuk az intézmény költségvetésének nagyjából 10 százalékát teszi ki.

A Szenátus a rendkívüli ülésen több ponton módosította az egyetem szervezeti és működési szabályzatát. Egyszerűsítették a vagyonnyilatkozat-tétellel, illetve a professzor emeritus címmel kapcsolatos szabályokat, valamint megteremtették a lehetőséget arra, hogy a hallgatói jogorvoslati ügyekben eljáró Felülbírálati Bizottság két rendes ülés között elbírálhasson rendkívüli eljárást igénylő ügyeket. Döntöttek a Szenátus létszámának 40 főben való rögzítéséről is, melynek eredményeként a testület ismét kiegészül az egyéb munkakörben foglalkoztatottak és a szakszervezetek képviselőinek törvényi előírás szerinti képviseletével.

A testület megszavazta, hogy az MNV Zrt. hivatalos válaszáig egyelőre üzemszünetet tart fenn a rendezetlen jogi helyzetű Népligeti sporttelepen, valamint 2017 tavaszáig elhalasztja a nyolcvanas évek elején birtokába került szántóföldek eladását.

Tóth-Szabó Szilvia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.