Kétnapos látogatásra érkezett Magyarországra a Kínai és a Közép-Kelet-Európai Kórházak Együttműködési Szövetségének kínai delegációja. A látogatás keretében tartott konferencián négy újabb hazai kórház csatlakozott a szervezethez, melynek társelnöke, Prof. Zhao Yu-pei átvehette a Semmelweis Egyetem Pro Universitate Díj ezüst fokozatát.

RS52578_BI_20160823_401-scrA Kínai – Közép-Kelet-Európai Kórházak Együttműködési Szövetsége két hónappal ezelőtt, a Suzhou-ban tartott egészségügyi miniszteri szintű találkozón jött létre, melyen Kína és a 16 közép-kelet-európai ország is képviseltette magát – emlékeztetett köszöntőjében dr. Merkely Béla, a szövetség társelnöke, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese.

Mint azt honlapunknak hangsúlyozta: hatalmas lehetőséget lát az együttműködésben, hiszen Kína a világ legnagyobb országa, mely komolyan invesztál az egészségiparba és az ellátásba egyaránt. A kínai ellátórendszert erős integráció, a nagy kórházak kialakításának gondolata jellemzi, mely dr. Merkely Béla álláspontja szerint a hatékony működés alapja, és e területen sokat tanulhatnak a régió országai. Emellett minden kérdésben a legjobb gyakorlatokat sajátíthatják el egymástól az együttműködésben részt vevők. Példaként említette, hogy nálunk a kutatás nagyon magas színvonalú, ugyanakkor az innovációs készség Kínában is igen magas, e kettő pedig összekapcsolható. Köszöntőjében elmondta: az együttműködés hosszú távon lehetővé teszi a tradicionális kínai medicina és a bizonyítékon alapuló nyugati orvoslás ötvözését, kölcsönös tiszteletben tartását.

Az egyetem szenátusi termében tartott találkozón Prof. Zhao Yu-Pei, a szövetség kínai társelnöke örömét fejezte ki, hogy a megalakulás után ilyen gyorsan megtették a következő lépést a közös a munkában, és az együttműködések erősítésében. Kitért arra, hogy  delegációjuk a régió három országába látogat el, Magyarország az első állomás. Szólt arról is, hogy a delegáció az Egészségtudományi Karon is járt, mellyel körvonalazódik a jövőbeli együttműködés lehetősége.

A Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete, Duang Jielong beszédében kiemelte, Kína és a közép-kelet-európai országok együttműködése 2012 óta tart, és folyamatos eredményeket érnek el a gazdasági, beruházási, pénzügyi és személyes kapcsolatok fejlesztése terén. Hangsúlyozta ugyanakkor az egészségügyben rejlő lehetőségeket, mint mondta, a szövetség célja, hogy javítsa az egészségügyi szolgáltatásmenedzsmentet, valamint az együttműködést például az orvostechnológia, a cserekapcsolatok, a szakemberképzés, valamint a tudomány terén. Kiemelte, hogy a magyar orvosképzés kiváló, európai hírűek a magyar orvosok, az országok közötti cserekapcsolatok pedig az állampolgárok érdekeit szolgálják.

RS52566_BI_20160823_308-scrRétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédében emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány 2010-ben hirdette meg a keleti nyitás politikáját. Mint mondta, a Kínával való együttműködés a gazdasági területen jól beindult és működik, a turizmus és kultúra terén is egyre szélesebb. Ugyanakkor a kormány fontosnak tartja, hogy az egészségügyben, gyógyításban és egészségiparban is hasonlóképpen legyen fejlődés, ezért támogat minden ilyen kezdeményezést. Számtalan lehetőség nyílik az együttműködésre, így például az egészségügyi turizmus, a kutatás-fejlesztés, a minőségbiztosítás, a technológia, valamint a hagyományos kínai gyógyászat terén. Mint megjegyezte, büszkék arra, hogy a szövetség európai társelnökét Magyarország adja, dr. Merkely Béla személyében. Szólt arról is, hogy 2017 júniusában Budapesten rendezik meg a kínai és a közép-kelet-európai országok egészségügyi minisztereinek következő találkozóját.

A rendezvény keretében négy, az együttműködési szövetséghez újonnan csatlakozó hazai kórház vehette át a tagságról szóló oklevelet. A szervezet tagjává vált a Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház és az Uzsoki Utcai Kórház. Ezzel hétre nőtt a résztvevő hazai intézmények száma: az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet, a Bethesda Gyermekkórház és a Semmelweis Egyetem már a kezdetekkor csatlakozott.

A konferencián a Semmelweis Egyetem Pro Universitate Díj ezüst érmet adományozott Prof. Zhao Yu-pei-nek, a szövetség társelnökének az általa vezetett Peking Union Medical College Hospital és a Semmelweis Egyetem közötti kapcsolatok fejlesztéséért végzett munkája elismeréseképpen. A díjat dr. Merkely Béla adta át, aki méltatásában egyebek mellett kiemelte: Prof. Zhao Yu-pei a kínai sebésztársaság elnöke, a kínai tudományos akadémia tagja, a kínai orvostudományi szövetség és kínai tudományos kommunikációs társaság alelnöke.

RS52575_BI_20160823_373-scrA rendezvényen beszédet mondott Xue Xiao-lin, a Kínai Kórházszövetség elnökhelyettese, aki kitért arra, hogy a globális egészségügyi biztonság erősítése érdekében is nagyon fontos a párbeszéd és az együttműködés. Az egészségügyi miniszteri szintű találkozókkal és a szövetség létrehozásával az együttműködés új szakaszába lépett – fogalmazott. Elismerően szólt arról, hogy megalakult Magyarországon a Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató és Kutató Központ Nonprofit Kft., valamint, hogy a kormány jogszabályt fogadott el a hagyományos kínai orvoslással kapcsolatban.

RS52580_BI_20160823_408-scr (1)A Magyar Kórházszövetség elnöke, dr. Svébis Mihály kiemelte: olyan lehetőség nyílik meg az együttműködéssel mely jelenleg felbecsülhetetlen, és csak a tagokon múlik, hogy megtöltsék tartalommal. Olyan tudás birtokába kerülhet mindkét fél, melyet a betegek gyógyítása érdekében tudnak használni – fogalmazott.

A konferencián bemutatkozott a szövetséghez frissen csatlakozott négy hazai kórház, majd a delegációval idelátogató kínai kórházak képviselő ismertették az intézményeikkel kapcsolatos legfontosabb információkat. Ezt követően szó esett az orvosi gyógynövényekről, a kutatási együttműködésekről, a befektetési lehetőségekről, valamint az egészségügyi miniszterek 2017-es csúcstalálkozójáról.

A delegáció a második napon a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára, valamint az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetbe látogat el.

Dobozi Pálma
Fotó: Bielik István

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.