Tudományos előadásokat, majd kulturális programot is bemutattak a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program hallgatói a Semmelweis Szalonban megtartott Kerpel Tehetségnapon. RS48525_KA-20160511-IMG_1047-scrA rendezvényt dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes nyitotta meg, aki hangsúlyozta: egy egyetemi oktatónak nincs szebb feladata, minthogy fiatal tehetségeket vezessen. Ilyenkor az oktatóknak nincs más dolga, csak az, hogy teret adjon ezeknek a fiataloknak – tette hozzá. Dr. Hermann Péter szerint az egyetemek egyik legfontosabb feladata, küldetése a tehetséggondozás.

RS48529_KA-20160511-IMG_1032-scrDr. Fekete György, a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program Tanácsának elnöke, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika professor emeritusa a megnyitón felelevenítette egy, az esemény napján született nagy magyar tehetség, Kármán Tódor életútját, kitérve arra is, hogy miként segített neki az édesapja a tehetséggondozáson keresztül. A professor emeritus kiemelte, hogy a tehetséggondozásnak már nagyon korán, a családban el kell RS48517_KA-20160511-IMG_1088-scrkezdődnie, ennek jelentősége óriási.

Dr. Szabó Attila, a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program Tanács titkára, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a Grimm-testvéreket idézve szólt arról, hogy a tehetség az élet egyik nagy rejtélye, mely „kiemel az átlagosság posványából”. Az idézet egyik legfontosabb üzeneteként arra hívta fel a jelen lévő hallgatók figyelmét, hogy ne tékozolják el a tehetségüket, ebben pedig segítenek a mentorok is, akik a Kerpel programban a hallgatók mellett állnak.

A köszöntőket követően a Kerpel-Fronius Tehetséggondozó Program öt hallgatója számolt be tudományos eredményeiről. Elsőként dr. Ács Balázs PhD-hallgató tartott „A Ki-67 RS48516_KA-20160511-IMG_1090-scrproliferációs index szerepe az emlőrák diagnosztikájában: megbízható marker a prognózis előrejelzésére?” címmel előadást, majd Jánoska Ádám negyedéves gyógyszerészhallgató beszélt a Lapatinib fizikai-kémiai tulajdonságainak és ciklodextrin komplexeinek vizsgálatáról. Ezt követően Wernerné dr. Sódar Barbara PhD-hallgató az „Alacsony-denzitású lipoprotein, egy alulbecsült tényező a vérplazma-eredetű extracelluláris vezikulák izolálása és detektálása során” című előadását ismertette, Farkas Cecília elsőéves mesterszakos hallgató pedig a legismertebb, hazánkban forgalmazott sörök glutèntartalmának vizsgálatát mutatta be. Végezetül dr. Haraszti Réka PhD-hallgató Az “Ezeregy RNS meséi” című előadását hallgathatták meg a résztvevők.

RS48524_KA-20160511-IMG_1054-scrAz eseményt a tehetséggondozó program hallgatóinak kulturális műsora zárta. Dr. Tóth-Vajna Gergely és testvére dr. Tóth-Vajna Zsombor egy négykezes zongoradarabot, Franz Schubert Gyermekindulóját adták elő, majd Pósa Ágnes gyógytornászhallgató Rolf Liebermann Életem az opera című könyvéből három részletet olvasott fel. Ezt követően dr. Orosz Ádám énekét hallhatta a közönség Neumark Zoltán zongorakíséretével, az este zárásaként pedig dr. Kovács Kata, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika PhD-hallgatója kalotaszegi táncokat adott elő testvérével.

Németh Ákos
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.