RS44347_KA-20160204-KA__1396-scrÁbrahám Mária 35 éve dolgozik az Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinikán, 20 évig vezető műtősnő volt, 15 éve pedig klinikavezető főnővérként erősíti a Mária utcai klinika csapatát. Munkáját 2015-ben Kiváló Dolgozó elismeréssel jutalmazták. Mint mondja, ez egy kis klinika, alacsony létszámmal, ahol családias a hangulat, mindenki jól ismer mindenkit. „Mindenben segítünk egymásnak” – foglalja össze az ebből adódó pozitívumokat.

A teljes személyzet orvosokkal és takarítókkal együtt 76 fő, ebből ő csaknem 50 fő munkájáért felel. Többféle adminisztrációs feladatot végez az anyagbeszerzés irányításától a környezetvédelmi felelős feladatain át a munkahelyi balesetekkel kapcsolatos teendőkig és az ápolók munkájának irányításáig. Mint mondja, ez nagy felelősség, de a legnagyobb kihívás az egész csapat munkájának koordinálása. Kiemelte, hogy a más klinikákhoz képest alacsonyabb létszám miatt emberileg közelebb vannak egymáshoz és ez sokszor segít átlendülni a nehézségeken.

RS44360_KA-20160204-KA__1324-scrÁbrahám Mária 1978-ban kezdett Szegeden a Szájsebészeti Klinikán dolgozni, ahol dr. Szabó György már 7 hónap után kinevezte osztályvezető ápolónak. Ez nagy megtiszteltetés volt számára, de kissé meglepő is: amikor tapasztalatlanságára hivatkozott, dr. Szabó György ezt azzal hárította el, hogy a megbízhatóság a legfontosabb, minden mást meg lehet tanulni. Később a professzor a Semmelweis Egyetem Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinikájára ment dolgozni, és 1981-ben az ő hívására érkezett Ábrahám Mária a pesti klinikára. Úgy fogalmaz, nagy pozitívumként élte meg, hogy az itteni közeg befogadta őt, amit az is bizonyít, hogy meghatározó barátságai származnak ebből az időszakból.

A klinikán töltött évtizedek alatt nemcsak rengeteg tapasztalatot gyűjtött, de valósággal magáénak érezheti az épületet is: amikor klinika műtőjét korszerűsítették, részt vett az átépítés megszervezésében. A felújított, modernizált műtő 1997-es átadását emiatt is említi a legkedvesebb emlékei között. Hasonlóan mérföldkőnek tekinthető a klinika életében az új fekvőbetegosztály átadása 2001-ben. Hangsúlyozza, hogy sokat köszönhet dr. Szabó György professor emeritusnak, a klinika nyugalmazott egyetemi tanárának. Mint mondja, az ő segítsége, bizalma nélkül nem lehetett volna belőle klinikavezető főnővér.

RS44353_KA-20160204-KA__1355-scrA családias hangulat nem csak a klinika méretéből adódik, az ápolók többsége már 20 éve a klinikán dolgozik – mondja. Persze a kis létszám alkalmanként nehézséget is jelent, mikor valakit betegség vagy más ok miatt pótolni kell. Jellemző sajnos az is, hogy kevés frissen végzett ápoló jelentkezik erre a szakterületre – teszi hozzá.

A klinikán ambuláns betegellátás és fekvőbetegellátás zajlik. Naponta 120-130 ambuláns beteget látnak el, ezek jellemzően fogászati vagy szájsebészeti beavatkozások. A fogászati ellátásból adódó sebészeti beavatkozásokon túl a fekvőbeteg-osztályon daganatos betegeket, veleszületett rendellenességben szenvedő betegeket és arc-állcsontsebészeti traumatológiai eseteket látnak el, ezek olykor 4-5 órás műtétek is lehetnek. Emellett a klinika minden második napon 24 órás ügyeletet tart, az egyetem régiójába mindegy 3,4 millió ember tartozik, de bizonyos esetekben akár az ország egész területéről is ide szállítják a betegeket.

RS44352_KA-20160204-KA__1359-scrÁbrahám Mária kiemelte, hogy a betegelégedettségi felmérések alapján a klinika tartósan jól teljesít, a betegek 90 százaléka jellemzően meg van elégedve az intézettel és az ott dolgozók munkájával is. Sok köszönőlevél, hálás visszajelzés érkezik, az elégedetlenkedőkről pedig azt mondja, sokan nehezen fogadják el, hogy vannak olyan esetek, amikor a legjobb tudásuk alapján sem tudnak segíteni. Kiemelte a prevenció és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát, amivel megelőzhető lenne, hogy a szájüregi daganatok esetében túl későn kerüljenek orvoshoz a betegek.

RS44355_KA-20160204-KA__1348-scrÁbrahám Mária elmondta, a klinikán minden nap ritmusa más. Fél nyolckor kezd, reggel a napi dolgokról tájékozódik, nyolc órától orvosgyűlés, majd megkezdődik a napi rutin. A klinika igazgatója, dr. Barabás József Lajos betegeit is ő koordinálja, az ellátásánál asszisztál, a napi ambuláns betegellátásban ugyan nem vesz részt, de a klinika igazgatója szerint ő egy igazi mindenes, aki bármilyen feladattal megbirkózik, bármilyen posztra beosztható, sikerrel elvégzi az adott feladatot. Sőt nemcsak elvégzi, meg is keresi azokat.

Jól jellemzi Ábrahám Mária elhivatottságát, hogy 38 év alatt csak egyszer volt betegszabadságon. Mint mondja, olykor hajlamos túl sok feladatot magára vállalni, ennek ellenére nagyon szereti a munkáját. A felmerülő kérdések sokszor a munkaidő után sem hagyják nyugodni, előfordult már, hogy az éjszaka közepén jutott eszébe egy kézenfekvő megoldás. Jelenleg azon dolgozik, hogy az általa ellátott feladatok egy részét át tudja adni olyasvalakinek, aki szükség esetén helyettesítheti majd. Mint hangsúlyozza, véleménye szerint legfontosabb a lelkiismeretesen végzett munka és a megbízhatóság.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.