A betegek eddig a Semmelweis Egyetemről 13 orvost és két klinikát jelöltek eddig az Astellas-díj – az Év orvosa pályázatra és a De Châtel Rudolf-emlékdíjra. Az egyetemről évről évre sokan kapnak egyéni és csoportos közönségjelölést.

A közönségjelölési időszak 2016. február 21-ig tart, eddig az időpontig lehet orvosok és gyógyító csoportok munkáját kiemelő betegtörténetekkel jelölteket állítani a két díjra. A pályázat célja, hogy az egészségügyben megtapasztalható pozitív történetek, a különleges elhivatottságról és emberségről tanúságot tevő orvosok és gyógyító csoportok, valamint a példaértékű orvos-beteg kapcsolatok minél szélesebb nyilvánosságot kapjanak.

RS125__T7C9823-scrA szakmai zsűri a február 21-ig beérkezett jelölések alapján kijelöli a döntőbe továbbjutó történetek körét és közöttük saját rangsort állít fel. Ez a rangsor a kiindulópontja a március 11-ig zajló internetes szavazásnak, amely során kialakul a végleges sorrend. Az ünnepélyes díjátadót 2016. március 18-án rendezik.

A 2013-ban alapított De Châtel Rudolf-emlékdíjra – ami a betegek gyógyulása érdekében végzett áldozatos munka, valamint a kiemelkedő szakmai és emberi teljesítmények csoportos elismerésére jött létre – szintén 2016. február 21-ig lehet a jelöléseket elküldeni. A díjra felterjesztett csoportokat az alapítók értékelik és a díjazottról is ők döntenek.

A jelöléseket az evorvosa@astellasdij.hu e-mail címre kell elküldeni, a jelölteket és a beérkezett történeteket a http://evorvosa.astellasdij.hu/candidates/ honlapon teszik közzé. A pályázati felhívás és a jelöléssel kapcsolatos minden további információ erre a linkre kattintva olvasható.

Az egyéni és csoportos közönségjelölések mellett az Astellas-díjra szakmai jelöléseket is benyújthatnak a MOTESZ tagegyesületek, orvostársaságok vezetői, a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények (kórházak, egyetemi klinikák, rendelőintézetek) orvosszakmai vezetői, valamint az ezen intézményekben működő osztályok, profilok és egyéb szakmai részlegek vezetői. A szakmai jelöltállítás időszaka 2016. február 26-ig tart, a jelöltek összesen hét kategóriában versenyeznek majd (alapellátás, orvosi diagnosztikai szakterületek, sebészeti jellegű orvosi szakterületek, konzervatív orvosi szakterületek, rehabilitáció és krónikus ellátás, klinikai gyermekgyógyászat, sürgősségi ellátás), a jelölteket szakmai zsűri értékeli. A szakmai jelölők számára kiírt pályázat és a szakmai jelöléssel kapcsolatos további információ erre a linkre kattintva érhető el. 

A 2015-ös Astellas-díj – Az Év orvosa pályázatra február 1-ig a Semmelweis Egyetem tizenhárom orvosát jelölték a betegek (a listát folyamatosan frissítjük).

Dr. Abonyi Margit – I. Sz. Belgyógyászati Klinika 

Dr. Bokor Attila – I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 

Dr. Deli Anikó – Ortopédiai Klinika

Dr. Garami Miklós – II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Dr. Kiss Imre – I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika 

Dr. Kiss János – Ortopédiai Klinika

Dr. Nádházi Zoltán – II. Sz. Belgyógyászati Klinika 

Dr. Molnár Béla Ákos – I. Sz. Sebészeti Klinika

Dr. Müller Veronika – Pulmonológiai Klinika

Dr. Takáts Alajos – I. Sz. Sebészeti Klinika

Dr. Török Szilárd – Transzplantációs és Sebészeti Klinika 

Dr. Zaránd Attila – I. Sz. Sebészeti Klinika

Dr. Szalay Ferenc – I. Sz. Belgyógyászati Klinika 

A Semmelweis Egyetemről eddig nyolc orvosra érkezett szakmai jelölés:

Dr. Cseh Áron – I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Dr. Kelen Kata – I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Dr. Kiss Imre – I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Dr. Krivácsy Péter – I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Dr. Malik Anikó – I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Dr. Várkonyi Ildikó – I. Sz Gyermekgyógyászati Klinika

Dr. Darvas Katalin – I. Sz. Sebészeti Klinika

Dr. Hüttl Kálmán – Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika

A De Châtel Rudolf-emlékdíjra eddig a Semmelweis Egyetem két klinikáját, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikát és a III. Sz. Belgyógyászati Klinikát jelölték.

A csoportos közönségjelöltek listája erre a linkre kattintva olvasható. 

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.