Megerősítette dékáni posztján dr. Hunyady Lászlót (ÁOK), dr. Nagy Zoltán Zsoltot (ETK) és dr. Zelkó Románát (GYTK) a Szenátus. Az év utolsó ülésén dékánhelyettesi, tanszékvezetői és igazgatói pályázatokról is döntöttek, valamint javaslatot tett a testület a konzisztórium tagjaira.

Dr. Szél Ágoston rektor az ülés elején bejelentette, hogy sikeres és eredményes volt a hallgatói önkormányzat tisztújító választása. Úgy fogalmazott: bízik benne, hogy az új vezetéssel kölcsönös bizalmon alapuló, sikeres együttműködést alakíthatnak ki. Külön megköszönte a választás lebonyolításában részt vevők munkáját.

Szólt arról is, hogy elkészült az intézményfejlesztési terv, mely meghatározza az egyetem következő öt évre vonatkozó fejlesztési irányait. A tervet több plenáris ülés keretében vitatták meg. A dokumentum elkészítésével összefüggésben megköszönte dr. Bagdy György rektorhelyettes és dr. Farkas Lilla innovációs igazgató tevékenységét.

A nemzeti felsőoktatási törvény szerint az állami felsőoktatási intézményekben a stratégai döntések megalapozása, valamint a gazdálkodási tevékenység szakmai támogatása és ellenőrzése céljából konzisztórium jön létre. A testület tagjaira egyebek között az intézmény és a Hallgatói Önkormányzat tesz javaslatot az emberi erőforrások miniszterének. A Szenátus dr. Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját, dr. Járai Zsigmond volt pénzügyminisztert és dr. Vizi E. Szilvesztert, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökét javasolja a konzisztóriumba.

Dékáni megbízatásokról is döntött a Szenátus: megerősítette posztján dr. Hunyady László akadémikust (ÁOK), dr. Nagy Zoltán Zsoltot (ETK) és dr. Zelkó Románát (GYTK). A Fogorvostudományi Kar (FOK) oktatási dékánhelyettesévé választotta dr. Bartha Károlyt, a Konzerváló Fogászati Klinika docensét. Az Egészségtudományi Kar (ETK) Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Ápolástan tanszékének vezetője dr. Balogh Zoltán, az Egészségtudományi Diagnosztikai Intézet Képalkotó Diagnosztikai Analitikus és Orvostechnikai Tanszék vezetője pedig dr. Doros Attila lesz. Támogatta a Szenátus dr. Vingender István kinevezését az ETK Alapozó Egészségtudományi Intézet igazgatói posztjára, ahogyan azt is, hogy dr. Szél Ágoston legyen a két anatómiai intézet egyesítése után létrejött új Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet, dr. Réthelyi János pedig a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika vezetője. A Szenátus döntése alapján a Szak- és Továbbképzési Igazgatóságot dr. Gerber Gábor dékán irányítja majd. Az Egyetemi Tudományos Tanács tagjává választották dr. Ludányi Krisztina egyetemi docenst.

Megszavazta a Szenátus, hogy dr. Nyakas Csaba professzor emeritus címet kapjon. Az MTA-SE Agyélettani Kutatócsoport vezetője korábban már megkapta ezt a címet, de a Testnevelési Kar kiválása után a jogutódlással ő is az új intézménybe került. A professzor kutatócsoportja azonban már az Egészségtudományi Kar Morfológiai és Fiziológiai Tanszékén működik Magatartás-élettani Kutatólaboratórium néven, ezért volt szükség az újbóli döntésre. Megszületett a döntés a Pszichiátriai Klinika, illetve a Kútvölgyi Tömb Klinikai és Kutatási Mentálhigiénés Osztály összevonásáról. A gyakorlati megvalósítást egy erre a célra létrejött munkacsoport irányítja majd.

Több szabályzatot (a kollégiumok és az onko-teamek munkáját szabályozó dokumentumokat, valamint a katasztrófavédelmi és a Semmelweis Innovációs Díj adományozásáról szóló szabályzatokat is) elfogadott a Szenátus. Ugyancsak döntött a testület az egyetem térítési díjszabás módosításáról. A legfontosabb változás, hogy míg a térítésköteles betegellátást húsz százalékos mértékű általános központi elvonás terheli, addig a Semmelweis Kft. bevételei után ennek mértéke csak öt százalék.

A Szenátus ülés elején a Kerpel-Fronius Tehetséggondozó Tanács képviseletében dr. Fekete György elnök Kerpel-Fronius emlékéremmel és oklevéllel köszönte meg dr. Szél Ágoston professzornak a program munkáját elősegítő támogatását. Dr. Szabó Attila, a Tanács titkára a hallgatók szavazatai alapján a legkiválóbb mentornak járó díjat ifj. Dr. Sótonyi Péternek adta át.

Az ülés végén dr. Szél Ágoston rektor megköszönte a Szenátus egész éves munkáját. Szavai szerint az idei év nem volt könnyű, sok mindent kellett megtanulni és sok dologhoz kellett hozzászokni, de összességében sikeresnek értékeli a lassan magunk mögött tudott évet. A zárógondolatok előtt a rektor köszöntötte a 70 éves dr. Fejérdy Pál professzort, aki három évtizedes szenátorság és kiemelkedően sikeres vezetői tevékenység után búcsúzott el az egyetem legfőbb döntéshozó testületétől.

Dr. Szász Károly az év utolsó Szenátusával kapcsolatban úgy fogalmazott: a jó hangulatú testületi ülésen érződött, hogy volt értelme az éves kemény munkának és szoros együttműködésnek, az eredményeknek pedig lehet együtt örülni. A kancellár köszönetét fejezte ki emiatt a Szenátus tagjainak.

Tóth-Szabó Szilvia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.