Három új röntgenkészülék már megérkezett, ötöt még várnak, egy kutató MR helyét pedig most készítik elő – hangzott el az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatának záróeseményén. Az 1,3 milliárd forintos fejlesztés során beszerzett eszközök az egyetem hét klinikájára és szervezeti egységébe kerülnek év végéig. A modern, energiatakarékos berendezések tízévesnél is idősebb készülékeket váltanak fel, használatukkal csökken a betegeket érő sugárterhelés.

RS41824_2-scrDr. Szász Károly kancellár a záróünnepségen köszönetet mondott az egyetem munkatársainak, hogy lehetővé tették az energiatakarékos berendezések közbeszerzésének gyors elindítását és a projekt megvalósulását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy vannak még teendők, ezért azt kérte az érintettektől, törekedjenek arra, hogy valamennyi munkát el tudják végezni a meghatározott határidőkön belül. Az 1,3 milliárd forintos fejlesztésről elmondta: a még meg nem érkezett eszközök szállítása folyamatban van, az MR berendezés helyét pedig most alakítják ki.

RS41828_6-scrAz új, korszerű készülékek lehetőséget nyújtanak az utólagos képkorrekcióra, így el lehet kerülni a felvételek megismétlését, ezáltal a betegeket meg tudják óvni a felesleges sugárterheléstől – hangsúlyozta dr. Bagdy György. A tudományos rektorhelyettes kiemelte: a képalkotó infrastruktúra fejlesztése illeszkedik az egyetem stratégiájába: az új eszközök az oktatást, a kutatást és a betegellátást is szolgálják, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyetem megőrizze vezető szerepét a hazai felsőoktatási intézmények között. Precíz munkavégzésre volt szükség ahhoz, hogy a szűkös határidő ellenére megvalósuljon ez a fejlesztés – mondta az Innovációs Igazgatóság igazgatója. Dr. Farkas Lilla köszönetet mondott a kancellárnak, aki személyesen felügyelte az ügyet, és elismerését fejezte ki az egyetem többi vezetőjének, illetve mindenkinek, aki részt vett ebben az együttműködésben. Hangsúlyozta: ugyan még vannak hátra feladatok, de ugyanezzel az aktív munkavégzéssel tarthatónak látszik a fejlesztés befejezése. RS41833_11-scrA KEOP-5.6.0/E/15-2015-0037 pályázat részeként összesen három új röntgenkészülék kerül a Kútvölgyi Klinikai Tömbbe, egy a Radiológiai és Onkoterápiás Klinika valamint a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika közös használatába, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika, a Fogorvostudományi Kar, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika és az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika is kap egy-egy berendezést. A KEOP-5.6.0/E/15-2015-0015  pályázatnak köszönhetően pedig az MR Kutatóközpontba pedig egy új, 3 teslás MR készülék kerül.

Kele Tímealogo Fotó: Berecz Valter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.