Közel 3 milliárd forintot nyert a Semmelweis Egyetem az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán. A plusz forrás a korábbi, 2014 elején elnyert 1,75 milliárd forintos energetikai fejlesztési pályázat módosításával és kiegészítésével vált elérhetővé az egyetem számára. A szerződésmódosítás eredményeként összesen 4,7 milliárd forintból korszerűsödhet 11 egyetemi épület.

RS31325_KA-20150518-IMG_1108-boross-andras-scrBoros András műszaki főigazgató elmondta: nyáron áttekintették az egyetemen korábban felmerült energetikai korszerűsítési igényeket, majd összegezték ezeket. Dr. Szél Ágoston rektor és dr. Szász Károly kancellár egyeztetése alapján alakult ki a végleges anyag, amellyel az egyetem megkereste a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. A minisztérium a kormány elé terjesztette a  támogatási javaslatot, melyet a kabinet elfogadott. Az erről szóló kormányhatározat október 19-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Ennek értelmében a korábbi három mellett (Kútvölgyi Klinikai Tömb, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, Központi Igazgatási Épület) további 8 épületben végeznek majd energetikai korszerűsítést az egyetemen 2018 év végéig.

Tetőszigetelés, nyílászárócsere, napelemes áramtermelő rendszer, illetve napkollektorok  beszerelése, homlokzati hőszigetelés, valamint gépészeti felújítás szerepel a tervek között.  Az érintett épületek:  Neurológiai Klinika, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika, Balassa János Kollégium, Markusovszky Kollégium, I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Ferenc tér 15., és a Tömő utca 25-29.

RS36101_KA-20150924-IMG_1176-scrBoros András kitért arra: minden egyes épületre ki kell számolniuk az energetikai paramétereket, el kell indítaniuk a tervezési munkákat, ahol szükséges ott pedig az építési engedélyeztetési folyamatot. Mindezek után kezdődhetnek a közbeszerzési folyamatok kivitelezésekre, majd a konkrét munka. Van olyan épület, ahol 1-1,5 évig is eltarthat az előkészítés – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a vissza nem térintendő támogatás mellett az egyetemnek is költenie kell az épületekre, a saját forrás igény három év alatt meghaladhatja a  3 milliárd forintot, mivel nem minden, egyébként műszakilag indokolt munkára  használható fel a támogatás. Nagyon bízom benne, hogy a következő évi költségvetés előkészítése során az egyetem ezeket a belső forrásokat biztosítja – mondta a főigazgató.

RS34761_KA-20150909-IMG_9440-scrA szerződés keretében jelenleg már zajlik a Kútvölgyi Klinikai Tömb fejlesztése, ahol  a nyílászárók cseréje a homlokzat teljes rekonstrukciójával is párosul,  ez a munka várhatóan a jövő évben fejeződik be.  A végéhez közeledik a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika és a Központi Igazgatási Épület nyílászárónak cseréje. Az energetikai korszerűsítés keretében mindhárom épületben termosztatikus szelepeket szereltek radiátorokra azokban a helyiségekben, ahol megtörtént a nyílászáró-csere.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

logosor_eu_kohezios_alapSemmelweis_logo_web-300x300

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.