RS34761_KA-20150909-IMG_9440-scrElkezdődött a Kútvölgyi Klinikai Tömb, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, valamint a Központi Igazgatási Épület energetikai korszerűsítése, miután a Semmelweis Egyetem több mint 1,75 milliárd forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán, melyet csaknem 267 millió forint saját forrással is kiegészített. Az energetikai korszerűsítési projekt legnagyobb részét – 1,7 milliárd forint értékben – a Kútvölgyi Klinikai Tömb fejlesztése teszi ki, mivel itt a nyílászárók cseréje a homlokzat teljes rekonstrukciójával is párosul. A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika külső nyílászárói 120 millió forintból újulnak meg, míg a Központi Igazgatási Épület esetében 80 millió forintból valósul meg a fejlesztés.

A sikeres közbeszerzési eljárások lezárásával, a vállalkozási szerződések megkötésével és a munkaterület átadásával augusztusban mindhárom projekt elindult – tájékoztatott Szabó Angéla Dominika, a Beruházási és Létesítmény-fenntartási Igazgatóság Építés-felügyeleti Osztályának megbízott vezetője. Mint elmondta, mindhárom esetben lakott állapotban, folyamatos üzemelés mellett valósul meg a projekt, nincs szó tehát az épületek teljes kiürítésről.

RS36105_KA-20150924-IMG_1169-scrA Központi Igazgatási Épületben már a szeptember 7-i héten elkezdődtek a belső munkálatok, elsőként a Kontrolling Igazgatósághoz tartozó szobákban, melyet három hetes műhelymunka előzött meg a kivitelező részéről – mondta Szabó István Attila, az Építés-felügyeleti Osztály műszaki ellenőre. A Központi Igazgatási Épületben Juhász Irén főigazgatói megbízott koordinálja az egyes helyiségek szabaddá tételét a kivitelező számára, illetve az ablakcsere utáni visszaköltözést. A szervezeti egységeknek a munkálatok megkezdése előtti „nulladik napon” gondoskodniuk kell az iratok dobozolásáról és elzárásáról, melyben a Szolgáltatási Igazgatóság nyújt segítséget. Az összepakolást követően a Szolgáltatási Igazgatóság Logisztikai Osztálya segít a fóliázásban, és eljuttatja a megadott tárolási helyre a dobozokat. Az Informatikai Igazgatóság szállítja el a számítógépeket, nyomtatókat, melyek még lefóliázva sem maradhatnak a helyiségekben, illetve biztosítja a 2,5. emeleti két ún „puffer” helyiségben a megfelelő telefonmellékek átkötését és a szükséges informatikai hálózatok elérését. Mint azt Szabó István Attila kiemelte: az érintett szakigazgatóságok munkatartásai az ütemezésnek megfelelően jelennek meg a soron következő egységnél, tehát nem kell külön kérelmezni a segítséget. A végső piperetakarítást is az egyetem biztosítja automatikusan.

A Központi Igazgatási Épület esetében összesen 139 nyílászáró cseréje történik meg. A felújítási munkálatokkal járó kényelmetlenségek a folyosókat nem érintik.

A Kútvölgyi Klinikai Tömbben a kórház teljes épületének, valamint a rendelőintézet négyemeletes részének homlokzati felújítása megkezdődött az állványzat megépítésével és a külső burkolat bontásával. Itt a belső munka még nem indult el, így egyelőre csak a zajhatás érzékelhető. A következő hetekben készül el annak pontos ütemezése, hogy a Kútvölgyi Tömbben mikor, melyik egységet érinti a felújítás, és miként oldható meg a gyógyító munka szükségessé váló átszervezése.

RS34765_KA-20150909-IMG_9430-scrA projekt harmadik helyszíne a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, ahol a pályázat keretén belül 199 db, a mai és a jövőbeni energetikai követelményeket is kielégítő korszerű alumínium profilból gyártott nyílászárót építenek be a meglévők helyett. A vállalkozó a nyílászárók helyszíni felmérésével már elkészült, az ütemezés pontosítása a következő napokban várható, melyet követően itt is hamarosan megkezdődhet a külső nyílászárók cseréje – számolt be Antal Éva, az Építés-felügyeleti Osztály műszaki ellenőre.

Az energetikai korszerűsítés keretében mindhárom épületben termosztatikus szelepeket szerelnek radiátorokra  azokban a helyiségekben, ahol megtörténik a nyílászáró-csere. A radiátorszeleppel a fűtés az egyéni hőigénynek megfelelően szabályozható, a termosztátfej pedig automatikusan megakadályozza a túlfűtést.

Mint arra Szabó Angéla Dominika emlékeztetett, 2015. februárban született döntés arról, hogy a Kútvölgyi Klinikai Tömböt érintő projekt keretében lehetőség van további, kisebb volumenű fejlesztésekre is. Azt, hogy milyen helyszínekkel egészülhet ki a projekt – az idő rövidsége miatt – az döntötte el, hogy mely épületek esetében volt már korábban előkészítve a nyílászárók cseréje. A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika ezzel kapcsolatos terve például már 2011-ben elkészült, de az azóta eltelt időszakban a rendelkezésre álló pénzügyi források csak négy ablak cseréjét tették lehetővé.

RS36101_KA-20150924-IMG_1176-scrAz osztályvezető kiemelte, egy-egy nagyobb volumenű beruházás megvalósításához komoly előkészítő munkára van szükség, éppen ezért fontos, hogy a szervezeti egységek hosszú távban gondolkodjanak a szükséges fejlesztésekről, és időben elkezdjék a tervezést és az előkészítést, még akkor is, ha az adott felújítás csak lépésekben valósulhat meg.

Az energetikai beruházások várhatóan 30%-os hőenergia megtakarítást, illetve költségcsökkenést eredményeznek.

A „Központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásai” tárgyú felhíváson a Semmelweis Egyetem összesen 1 753 311 465 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a KEOP-5.6.0/12-2013-0030 számú projektre. Ezen kívül a Semmelweis Egyetem saját forrásból 266 794 607 forintot biztosít a támogatásból nem finanszírozható, de műszakilag az energetikai korszerűsítéssel egyidőben elvégezni szükséges munkák költségeinek biztosítására.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

infoblokk_kedv_final-300x121Semmelweis_logo_web-300x300

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.