Az I. Sz. Sebészeti Klinika csaknem 8 millió forintos ún. Gamma szondával bővült, amely lehetővé teszi az emlőtumoros betegeknél a sentinel (őrszem) nyirokcsomók gyors és hatékony, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő vizsgálatát. Az eszköz megvételéhez az Onkológia Központ biztosította az anyagi fedezetet. A szondát dr. Dank Magdolna igazgató nyújtotta át dr. Harsányi Lászlónak, az I. Sz. Sebészeti Klinika vezetőjének. A mobilis szerkezetet négy, az emlőtumoros betegek kezelésében érintett intézmény használja majd: az Onkológia Központ, az I. Sz. Sebészeti Klinika, a Radiológiai Klinika és a Nukleáris Medicina Központ.

A modern eszköz emeli az onkológiai betegellátás színvonalát, amelynek eredményeképpen a jogszabály által is előírt multidiszciplináris együttműködés még „élőbbé” tud válni – fogalmazott dr. Dank Magdolna. Egyebek mellett kiemelte, hogy a Gamma szonda nemcsak hatékonyabb és könnyebb munkavégzést biztosít majd, de a betegek elégedettségét is növeli. A mai világban win-win helyzeteket kell teremteni, így dr. Torgyík Lászlóval, az Onkológiai Központ igazgatóhelyettesével is erre törekedve született a felajánlás gondolata – ismertette az igazgató, hangsúlyozva a négy intézmény példaértékű összefogását.

Több mint tíz évvel ezelőtt az országban elsők között használtak Gamma szondát az I. Sz. Sebészeti Klinikán, ami mára már sajnálatos módon nem működőképes – idézte fel dr. Harsányi László hozzátéve, hogy a korszerű adománynak köszönhetően újra vissza tudnak lépni egy magasabb minőségi színvonalra és a sebészi beavatkozás módja is könnyebbé válik. A szonda használata előtt a tumorba vagy annak közelébe kis mennyiségben radioaktív részecskéket fecskendeznek, melyek a nyirokutakba kerülnek, és ezen keresztül eljutnak az őrszem nyirokcsomóba. Ezt követően az eszköz segítségével pontosan azonosítani tudják, hogy a sok nyirokcsomó közül melyik az az egy, amelyből a radioaktív jel jön. Ennek eltávolításával pontosabb betegség-stádium állapítható meg már az operáció alatt, a szükségtelen műtéti kiterjesztések ezáltal elkerülhetőek, és a műtét utáni szövődmények kialakulásának az esélye is csökken.

Dr. Bérczi Viktor, a Radiológiai Klinika igazgatója köszönetét fejezte ki, majd elmondta: dr. Unger Zsuzsanna Imola adjunktus vezetésével az intézményben három radiológus rendelkezik eszközhasználati képesítéssel, és remélhetőleg ez a létszám bővülni fog. Dr. Györke Tamás, a Nukleáris Medicina Központ igazgatója az eszközről szólva hangsúlyozta: a komplex emlőtumor ellátásában ez volt az utolsó hiányzó láncszem, innentől kezdve helyben is el tudják majd végezni a vizsgálatot. Lengyel-Herczeg Andrea, a Külső Klinikai Tömb Tömbigazgatóságának vezetője örömét fejezte ki a beszerzés megvalósulásával kapcsolatban, és reméli, hogy a jövőben is hasonló eszközökkel bővülhetnek az intézmények.

Homonnay-Bukovenszki Orsolya

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.