RS36468_KA-20151002-IMG_7987-scrKétnapos csonttumor alapkurzust szervezett az Ortopédiai Klinika két európai szakmai szervezettel, az EFORT-tal (European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology) és az EMSOS-al (European Musculo-Skeletal Oncology Society) közösen.

A „Basic Instructional Course in Bone Tumours” kurzusra 12 országból összesen 62 fiatal szakorvos, illetve szakvizsga előtt álló rezidens regisztrált – mondta a megnyitón dr. Szendrői Miklós, az Ortopédiai Klinika igazgatója. A legtöbben Magyarországról, Romániából és Horvátországból érkeztek, de vannak a résztvevők között osztrák, német, svájci és indonéz szakemberek is – tette hozzá.

RS36467_KA-20151002-IMG_7991-scrA Semmelweis Egyetem vezetése nevében dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes nyitotta meg a konferenciát. Röviden bemutatta a Semmelweis Egyetemet és tevékenységét, ismertetve a kiemelt betegellátási feladatokat is. Példaként említette, hogy országos szinten a primer csonttumorok 80 százalékát az Ortopédiai Klinikán látják el. Szólt a klinika által még a hetvenes években létrehozott Országos Csonttumor Regiszterről is, mely ma már 6000 beteg adatát tartalmazza, biztosítva az alapot a területtel kapcsolatos oktató- és kutatómunkához.

Dr. Rob Grimer az EMSOS volt elnöke a megnyitón kitért arra is, hogy a két nagy európai szervezet és a Semmelweis Egyetem közös rendezvénye az UEMS (European Union of Medical Specialists) vezetőjével történt egyeztetést követően a hallgatók számára alapkurzusként szerepelhet az európai ortopéd szakvizsgához. Dr. Szendrői Miklós igazgató, az EFORT volt elnöke az európai szervezet felépítéséről és oktatási céljairól tartott rövid előadást.

Az intenzív kurzus alatt összesen 24 félórás prezentáció hangzott el, melyek felölelték a leggyakoribb elsődleges csontdaganatok és csont metasztázisok kérdéskörét.  Az első napon dr. Rob Grimer a csontdaganatok stádium beosztásáról, epidemiológiájáról tartott előadást. Dr. Szendrői Miklós – aki korábban patológusként 15 éven keresztül végezte az Ortopédiai Klinika szövettani anyagainak elemzését – a csontdaganatok klinikopatológiai alapjait ismertette, míg dr. Andreas Leithner Grazból a szövettani mintavétel formáiról beszélt. E ritka daganatféleség interdiszciplináris kezelésében fontos kemoterápiát dr. Pápai Zsuzsanna főorvos, címzetes egyetemi tanár ismertette, míg a radioterápia lehetőségeit dr. Ágoston Péter főorvos mondta el.

RS36454_KA-20151002-IMG_8028-scrA második szekcióban a sebészi szélek jelentőségéről, a jóindulatú tumorok egy csoportjáról és a kissejtes csonttumorokról dr. Pietro Ruggieri, a híres bolognai tumorcentrum egyik vezető professzora beszélt, míg dr. Antal Imre adjunktus a tumorszerű csontelváltozásokat tárgyalta. Dr. Szendrői Miklós ebben a szekcióban az óriássejtes csonttumorokról, a porcképző rosszindulatú daganatokról és az alsó végtag rekonstrukciós műtéteiről szólt, ismertetve a legújabb multicentrikus vizsgálatok eredményeit is. A felső végtag rekonstrukciós sebészetével a Heidelbergből érkezett dr. Burkhard Lehner, míg a medence lokalizációjú tumorok eltávolításával dr. Robert J. Grimer, a birminghami tumorcentrum vezetője foglalkozott.

RS36464_KA-20151002-IMG_7999-scrNagy érdeklődésre tartott számot a gerinc lokalizációjú csonttumorok szekciója. Dr. Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ vezetője az elsődleges és metasztatikus gerincdaganatok sebészetéről számolt be, majd dr. Pápai Zsuzsanna és dr. Ágoston Péter bevonásával kerekasztal konferencián vitatták meg a sugár- és kemoterápia, valamint sebészeti beavatkozások indikációit gerincmetasztázisok esetében.

A végtagi hosszú csöves csontok metasztázisainak ellátásról, diagnosztikai és kezelési algoritmusáról, a sebészeti lehetőségekről Leithner és Lehner professzorok beszéltek, míg a ritkán alkalmazható, de manapság egyre nagyobb jelentőséggel bíró radikális metastasectomia prognosztikai faktorairól, túlélési eredményeiről Szendrői professzor szólt.

A szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a kurzus résztvevői a napi gyakorlatban hasznosítható információkat kapjanak. Minden szekció esetbemutatásokkal zárult, melyek során interaktívan, a hallgatósággal közösen határozták meg a diagnózis felállításának és a kezelésnek a menetét. A kurzus végén az előadások kivonatát digitális formában megkapta minden résztvevő, akiknek egyébként 96 százaléka maximum pontszámmal értékelte a kurzust és megismétlését javasolták.

DP
Forrás: Ortopédiai Klinika

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.