Immár nyolcadszorra került sor az Asklepios Campus Hamburg (ACH) és a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar közös képzésének ünnepélyes tanévnyitójára Hamburgban. Idén 60 új hallgató kezdte meg tanulmányait a hamburgi képzésen.

Eroeffnung_Jermann_gross_37602Az ünnepségen dr. Christoph Jermann, a képzést felügyelő Asklepios Medical School (AMS) ügyvezetője köszöntötte a hallgatókat. Elmondta, büszke a képzés sikerére. Kitért arra, a Semmelweis Egyetem és az Asklepios közös képzését egyre tudatosabban keresik a hallgatók. A jelentkezők köre évről évre egyre bővül: ma már nemcsak Budapestről, hanem a pécsi és szegedi egyetemről, valamint Rigából, Pozsonyból és a Heidelbergi Egyetem orvosi karáról is érkeznek hallgatók. Az ACH mindent megtesz majd, hogy a hallgatók bizalmát meghálálja és elvárásaiknak megfeleljen – jelentette ki az ügyvezető.

Eroeffnung_Wandschneider_gross_37603A klinikacsoport vezetőségi tagja, dr. Ulrich Wandschneider beszédében kiemelte: bár az Asklepios Csoport 45 ezer munkatársat foglalkoztató hálózata mellett az Asklepios Campus jelentősége kicsinek tűnhet, de a szakmai eredmények és a nemzetközi elismerés mégis kiemelt fontosságúvá teszi a vezetőség számára.

A végzős hallgatók nevében Maximilian Jusufi szólalt fel, aki 2015 júliusa óta a barmbeki Asklepios klinika rezidenseként is dolgozik. Új diáktársainak a tanuláshoz, az álláskereséshez és a munkába álláshoz adott tanácsokat. “Amikor csak tudtok, kérdezzetek – a válasz sosem marad el. Építsetek kapcsolatokat a gyakorlati helyeteken, amivel több gyakorlati tapasztalathoz vagy diplomamunkával kapcsolatos támogatáshoz juthattok. Legyetek majd hálásak az első munkahelyeteknek: ott adva lesz a lehetőség, hogy minden nap elteltével egy kicsit ügyesebbé és tapasztaltabbá válhassatok” – fogalmazott.

Az ACH hallgatói szervezetének nevében Marie-Louise Lindner és Joel Lüthy köszöntötték az újoncokat. Kiemelték: a kiváló minőségű képzés mellett az emberi bánásmód is nagyon fontos az intézményben. “Mostantól nem csak egy szám vagytok a statisztikában, hanem itt mindenki ismer és a neveteken szólít majd titeket” – mondta Marie-Louise Lindner, Joel Lüthy pedig a képzés számos pozitívumát méltatta. Példaként említette, hogy az oktatók szakmailag kompetensek és mindig elérhetők, az épület és a könyvtár is jól felszerelt, illetve az intézményben tanulók nem utolsósorban abban a luxusban részesülhetnek, hogy Hamburgban 7 Asklepios-klinikán is van gyakorlati lehetőségük. “Az intenzív tanulás és a kitűnő képzés megtérül majd: az alapokat leraktátok, most pedig tégláról téglára épül rá a ház” – tette hozzá.

Eroeffnung_Studis_gross_37609

A hallgatóktól dr. Bucsky Péter, a Semmelweis Egyetem rektori biztosa vette át a szót. Beszédében a hivatástudat fontosságára hívta fel a figyelmet. Szavai szerint a választott hivatás gyakorlása türelmet és empátiát igényel, valamint kitartással és szorgalommal végzett munkát, folyamatos önképzést. Hozzáfűzte: ugyanilyen fontos a kíváncsiság és az új megismerésére való nyitottság.  A professzor kiemelte:az orvoslás emberséget, emberiességet követel. „Csak ezen tulajdonságok birtokában tudjuk gyakorolni a gyógyítás és a szenvedés enyhítésének tudományát” – hangsúlyozta. Ezt követően Dr. Szél Ágoston rektor képviseletében ünnepélyesen megnyitotta az Asklepios Campus Hamburg 8. tanévét a Semmelweis Egyetem 246. akadémiai évének keretében.

Eroeffnung_Gruppe_gross_37608

A rendezvény végén Christoph Jermann különleges vendégként üdvözölte dr. Mócsai Attilát, aki a német nyelvű képzés új igazgatója Budapesten. A professzor, aki első ízben vett részt a megnyitón, azt mondta, különösen az fogta  meg a tanévnyitóban, amikor Marie-Louise Lindner a kiváló magyarországi képzést méltatta. „Ez hatalmas értékű visszajelzés a munkánkra nézve“- vélekedett.

A Semmelweis Egyetem az Asklepios Klinikacsoporttal, Németország egyik legnagyobb klinikahálózatával hét éve írt alá azt együttműködési szerződést, melynek eredményeként létrejött a hamburgi kihelyezett képzés. Az Európában egyedülálló oktatási modell lehetőséget nyújt a Semmelweis Egyetem hallgatói számára, hogy a budapesti elméleti képzés után tanulmányaikat a magyar tanterv alapján német nyelven a hamburgi campuson folytassák. Tanulmányaik végén a diákok a Semmelweis Egyetem diplomáját kapják.

A Semmelweis Egyetem a nemzetközi egyetemi rangsorokban a németországi egyetemek orvoskarainak nagy részét maga mögé utasította, és a mezőny legjobb 5 százalékába tartozik. A hamburgi kihelyezett képzést 2015 tavaszán a német Tudományos Tanács Orvostudományi Bizottsága rendkívül pozitívan ítélte meg. A bizottság kiemelten értékelte az egyetemi curriculum és oktatás tudományközpontúságát, melynek része a diplomamunka, illetve az is, hogy az intézményben nagyjából kétszer annyi hallgató van, mint ahány oktató.

A rendezvényen első ízben lépett fel az Asklepios Campus Band.

Wild Marica
Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotók: Asklepios Campus Hamburg

Az eredeti, német nyelvű cikk az alábbi linken érhető el.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.