A Semmelweis Egyetem különleges hagyománya a rektori pályázatok rendszere, ami a hallgatókat a valódi kutatói életre készíti fel – mondta dr. Tímár József általános és oktatási rektorhelyettes, a pályamunkákat értékelő bizottság elnöke a Semmelweis Szalonban. A 2014/2015-ös tanévben beküldött 56 rektori pályázat közül legtöbbet az Általános Orvostudományi, illetve a Fogorvostudományi Kar hallgatói készítették, de gyógyszerészhallgatók is részt vettek a megmérettetésen.

RS32037_KA-20150615-IMG_9684-rektori-palyamunkak-scrDr. Tímár József az ünnepélyes eredményhirdetésen rávilágított: más felsőoktatási intézmények TDK-sainak írásos összefoglalót is be kell nyújtaniuk, ám mivel a Semmelweis Egyetemen a szóbeli és írásbeli tudásról külön kell számot adni, itt ezt a funkciót a rektori pályamunka látja el. Hasznos már hallgatóként megtanulni a cikkírást, hogy később a nemzetközi közvélemény is tudományos eredményként értékelhesse a kutatómunkát. Itt a Semmelweis Egyetemen ezért már a hallgatókkal szemben is hasonló elvárásokat támasztunk, mint amiket a való élet fog megkövetelni a kutatóktól – fogalmazott. Ez azért is szükséges – tette hozzá – mert eredményeinek köszönhetően a Semmelweis Egyetem egyre jobban teljesít a nemzetközi rankingekben, a kutatói és oktatói utánpótlást pedig azok a hallgatók jelenthetik, akik már most részt vesznek a tudományos életben.

RS32031_KA-20150615-IMG_9699-rektori-palyamunkak-scrMint arról a rektorhelyettes beszámolt: a benyújtott rektori pályázatok színvonala is igen magas, jó eredményt csak azok érhettek el, akik már megjelent nemzetközi közleménnyel hitelesítették adataikat. A legtöbb díjazott pályamunka a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáról, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáról, valamint a két Patológiai Intézetből érkezett, de a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika, illetve a III. Sz. Belgyógyászati Klinika munkacsoportjai is igen jó eredményeket értek el. A köszöntő után dr. Tímár József átadta az első, második és harmadik helyezettek, illetve a dicséretben részesültek okleveleit, a legjobbak pénzjutalmat is kaptak.

RS32030_KA-20150615-IMG_9700-rektori-palyamunkak-scrAz elnök, dr. Tímár József mellett a Rektori Pályamunka Értékelő Bizottságának tagja volt még dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, dr. Benyó Zoltán, a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet, illetve dr. Bereczki Dániel, a Neurológiai Klinika igazgatója, valamint dr. Keszler Gergely, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet adjunktusa, dr. István Gábor, a II. Sz. Sebészeti Klinika igazgatója, dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, dr. Blazsek József, az Orálbiológiai Tanszék egyetemi docense és Vámosi Péter, a Hallgatói Önkormányzat elnöke.

Nemes-Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.