Huszonötödik alkalommal rendezték meg idén a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciáját. A márciusi megmérettetésre immár tradicionálisan a helyi diákokon kívül Magyarországról is érkeztek előadók. A pécsi, a szegedi és a debreceni orvoskart megelőzve a Semmelweis Egyetem fiatal kutatói 22 szekcióból 17-ben nyerték el a nekik ítélhető különdíjakat.

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség 1993 óta minden évben megrendezi a Tudományos Diákköri Konferenciát, amely az egyetlen olyan rendezvény az erdélyi orvosképzésben, ahol a hallgatók anyanyelvükön, magyarul mutathatják be tudományos munkáikat, kutatási eredményeiket az orvosi, fogorvosi és a gyógyszerészeti szakterületeken.

A rendezvény az évek során nemzetközi méretűvé nőtte ki magát azáltal, hogy a helyi diákok mellett magyar egyetemek orvostanhallgatói is bemutatják dolgozataikat. Az ülésszakokon bemutatkozó munkák mellett nemzetközileg is elismert professzorok, szakemberek tudományos előadásai színesítették a programot. Idén a Semmelweis Egyetem oktatói közül dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid, a Radiológiai Klinika két adjunktusa Ikerkutatások: genetika, epigenetika és mikrobiom címmel tartottak szakmai prezentációt, míg dr. Szabó Miklós, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense az újszülöttkori hypoxiás ischemiás encephalopathia diagnózisáról és az új terápiás eljárásokról beszélt a résztvevőknek.

A háromnapos konferencián a több mint 300 előadó 22 szekcióban mutatta be tudományos kutatását, egyebek közt anatómia, kardiológia, farmakológia és megelőző orvostudomány témakörökben. A posztereket külön szekcióban értékelték, valamint idén először szerteágazó témakörökben workshopokat is szerveztek. A hallgatók választhattak szakmai jellegű (az epilepszia kísérletes tanulmányozása, fogászati elsősegély, akaratlan vizeletvesztés korszerű ellátása) és általánosabb tematikájú (karriermenedzsment, kutatásmódszertan) műhelymunkák közül.

A Semmelweis Egyetemről idén 41 hallgató vett részt a marosvásárhelyi megmérettetésen. Közülük 30 hallgató regisztrációs díját, valamint szállását immár negyedik éve az egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa finanszírozta. A támogatásra főként a házon belüli TDK-konferencián legjobban teljesítő hallgatók pályázhatnak.

A hagyományokhoz híven a magyarországi diákokat külön értékelték, a hallgatók minden szekcióban egy különdíjért versengtek. Az egyetem hallgatói kiemelkedő sikert értek el idén, a 22 szekcióból 17-ben semmelweises előadó hozta el a különdíjat. Név szerint: Egyed Bálint, Benkő Zsolt, Babity Máté, Moldován Zsófia, Vén Krisztina, Menyhárt Orsolya, Sayour Viktor Nabil, Tóth Eleonóra, Karim Dilán Márk, Bojtár Zsüliet, Altorjay Áron Gellért, Anker Pálma, Bacsárdi Fanni, Aczél Dóra Tímea, Piros Éva Anna, Bereczki Ferenc, Zaja Gréta.

A Semmelweis Egyetemet képviselő hallgatók a szakmai programok mellett kirándulásokon is részt vehettek Erdélyben. Ellátogathattak a többi között a tordai sóbányába, a Sugó barlangba és a torockószentgyörgyi várba.

Haszon Zsófia
Fotó: Bányai Bálint

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.