A májdaganat és áttéteinek korai stádiumban való felismerését segítené az a képalkotó diagnosztikai módszer, melyet két hallgató, Kiss Fanni Júlia és Székely Anna Krisztina fejleszt a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben. Bár a humán alkalmazáshoz még hátra vannak a klinikai vizsgálatok, az algoritmus tesztelése és a szoftverfejlesztés, végső céljuk, hogy a technológiát kiterjesszék más tumorok diagnosztizálására is. A technológia kidolgozásáért a két TDK hallgató a közelmúltban a Semmelweis Egyetem leginnovatívabb TDK munkáért járó Innovációs Díját is átvehette.

RS28750_KA-20150227-IMG_5948--scr„Nem mindig volt egyértelmű az irány, sokáig a művészettörténet is nagyon érdekelt, ám amikor a gimnáziumban elkezdtünk állattant tanulni, tudtam, hogy biológiával kell foglalkoznom. Végül azért választottam az orvostudományt, mert széles látókört és sok lehetőséget ad” – indokolja választását Kiss Fanni Júlia harmadéves orvostanhallgató, aki tervei szerint kutatóként szeretne majd elhelyezkedni az egyetem után.

Székely Anna Krisztina fizikus szakot végzett az ELTE-n, jelenleg pedig a Semmelweis és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös egészségügyi mérnök mesterképzésének elsőéves hallgatója. „Mindig is a természettudományok álltak közel hozzám, a matematika és a fizika pedig kiváltképp, hiszen ezekre mindenhol szükség van” – emeli ki a projekt technikai részéért felelős hallgató. Mint mondja, nem okoz nehézséget összeegyeztetni a kutatást a tanulással, hiszen miután felosztották a heti feladatokat, akár otthonról is tudnak dolgozni.

RS28741_KA-20150227-IMG_5988--scrA két TDK hallgató egy folyamatban lévő kutatás továbbfejlesztésével hozta létre az onkológiai orvosi döntéssegítő módszert egy képalkotó eljárás és egy szoftver összekapcsolásával. Szemben a jelenlegi klinikai gyakorlatban levő májdiagnosztikai eljárásokkal, kettejük fejlesztése a NanoSPECT CT felvételek geometriájából kiindulva határozza meg a daganat típusát. Ennek segítségével a tervek szerint már jóval korábbi stádiumban lehet majd felismerni a tumort, mint a jelenleg használatos képalkotó eljárásokkal. A technológia lényege, hogy míg a jelenleg alkalmazott képalkotó eljárásoknál a daganatsejt veszi fel a radioaktív izotópokat, ezek az új módszer használatakor az ép májszövetben mutathatók ki.

RS28742_KA-20150227-IMG_5986--scrSzékely Anna Krisztina hangsúlyozza: a jelenlegi módszerekkel szinte csak akkor lehet kimutatni a májtumort, amikor már saját érhálózata van. Bár a mi felvételeinkről pontosan nem tudjuk megállapítani a tumor helyét, az azonban, a háromdimenziós geometriai elemzést követően kiderül, hogy jelen van, így pedig időben elkezdhető a preventív terápia – fejti ki.

Az egyelőre állatmodelleken tesztelt eljárás a májtumor diagnosztikája mellett a tervek szerint másra is alkalmazható, tetszőlegesen továbbfejleszthető lesz. Felmerült az agy-, emlő-, tüdő- és bőrdaganat diagnosztizálása, de alkalmas lehet bizonyos gyulladások kimutatására is. Ezek persze pusztán ötletek, alátámasztásuk egyelőre várat magára – számol be Kiss Fanni Júlia, hozzátéve, hogy a legfőbb iránymutatást témavezetőjük, dr. Szigeti Krisztián adja ötleteik megvalósításakor.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.