RS28729_KA-20150226-IMG_5656-indonez-delegacio-scrAz indonéz orvosi magánegyetemeket tömörítő szervezet (Association of Indonesian Private Medical College – HPTSKes) 22 fős delegációja szakmai látogatást tett a Semmelweis Egyetemen. A felsővezetői megbeszélés célja a kölcsönös bemutatkozáson túl egy együttműködési szándéknyilatkozat aláírása volt, amelynek célja a partnerek közötti oktatási, kutatási és egészségügyi együttműködések elmélyítése elsősorban szakmai továbbképzések létrehozásával.

 RS28714_KA-20150226-IMG_5723-indonez-delegacio-scrA delegációt dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora fogadta. A megbeszélésen részt vett dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes, dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar dékánja, dr. Szendrői Miklós, az Ortopédiai Klinika igazgatója, dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató, illetve Makkai Bonifác, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának (NKI) munkatársa is. A tizenegy indonéz felsőoktatási intézmény vezetőségéből álló delegációt a szervezet elnöke, dr. Budi Djatmiko vezette. Mindemellett  részt vett az egyeztetésen Indonézia új magyarországi nagykövete, Wening Esthyprobo Fatandar és Magyarország indonéziai tiszteletbeli konzulja, George Iwan Marantika.

RS28711_KA-20150226-IMG_5738-indonez-delegacio-scrA megbeszélés hivatalos megnyitását követően dr. Siti Sugih Hartiningsih, a bandungi Dharma Husada Orvosi Egyetem rektora tartott előadást a 2014-ben alakult szervezetről, amely részét képezi az Indonéz Rektori Konferenciának (APTISI) és amely kizárólag orvosi és egészségügyi felsőoktatási intézményeket tömörít. Az előadás kitért egyebek mellett arra is, hogy Indonéziában továbbra is kihívást jelent az egészségügyi oktatók és dolgozók alacsony képzettsége. A szervezet egyik elsődleges célja tehát olyan nemzetközi együttműködések kialakítása, amelyek hozzájárulhatnak az indonéz szakemberek és oktatók kompetenciáinak fejlesztéséhez. 

RS28708_KA-20150226-IMG_5748-indonez-delegacio-scr Az előadást követően dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője bemutatta a Semmelweis Egyetemet, illetve dr. Szendrői Miklós, az Ortopédiai Klinika igazgatója számolt be az intézet már 27 éve sikeresen működő partnerkapcsolatáról a Padjadjaran Egyetemmel. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, reagálva az indonéz partnerek által megfogalmazott álláspontra jelezte az Egészségtudományi Kar (ETK) fogadókészségét angol nyelvű mesterképzésekre és rövid távú intenzív szakmai gyakorlati programokra.

 RS28702_KA-20150226-IMG_5779-indonez-delegacio-scrA megbeszélés során mind a két fél kifejezte szándékát a konkrét együttműködési programok elindítására. Az indonéz felsőoktatási intézmények vezetői elsősorban az ETK angol nyelvű képzési programjai iránt érdeklődtek.  A program zárásaként aláírták az együttműködési szándéknyilatkozat, amelyet dr. Szél Ágoston rektor, dr. Budi Djatmiko elnök és Wening Esthyprobo Fatandar nagykövet látott el kézjegyével. A dokumentumot a 11 indonéz intézmény képviselője is láttamozta. A látogatás befejeztével a felek reményüket fejezték ki, hogy a Semmelweis Egyetem képzési rendszerének megismerésével elindulhat a konkrét szakmai programok kidolgozása a közeljövőben.

Makkai Bonifác – NKI
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.