Egyebek mellett országos képzőművészeti pályázattal, kétnyelvű könyvvel, valamint a Kutatók éjszakája keretében megrendezendő Semmelweis éjszaka programmal emlékezik meg az egyetem a 2015-ös Semmelweis Emlékévről – ismertette a Semmelweis-év Emlékbizottság legutóbbi döntéseit dr. Monos Emil, a rektor által létrehozott testület elnöke. Emellett folyamatos a hallgatók tájékoztatása, valamint folytatódnak a már múlt évben elindult Semmelweis emlékséták is.

RS28402_KA-20150217-IMG_1835-monos-emil-scrSemmelweis Ignác személyét, munkásságát, illetve szellemi hagyatékát kell megörökíteniük festményen vagy grafikán azoknak a képzőművészeknek, akik indulni szeretnének a Semmelweis Egyetem által meghirdetett pályázaton. A Semmelweis-év Emlékbizottság arra számít, hogy több tucat műalkotás érkezik a május végi határidőig, a legjobbakból pedig kiállítás is nyílik – mondta el dr. Monos Emil, a bizottság elnöke. A közelmúltban meghirdetett pályázat csak az egyike a testület által az emlékév kapcsán indított kezdeményezéseknek.

Mint arról az elnök beszámolt, őszre készül el a „Semmelweis Ignác emlékezetére – 150 évvel halála után” című angol-magyar kétnyelvű ünnepi emlékkönyv, melyben az egyetemi szerzők  mellett többek között dr. Czeizel Endre, valamint négy külföldi kutató is jegyez egy-egy fejezetet. Utóbbiak között van az amerikai dr. Constance Putnam, aki a Semmelweis Ignáccal kapcsolatos kutatásai miatt tanult meg magyarul. Az osztrák dr. Thomas Kenner arról ír, miként kapcsolódik személyes élete Semmelweishez. A finn dr. Osmo Hänninen önálló fejezete mellett dr. Monos Emil szerzőtársaként, a Semmelweisről szóló norvég drámával is foglalkozik. A „Semmelweis” című drámát 1968-69-ben írta Bjørneboe, melyről egy véletlen során, egy külföldi konferencián szerzett tudomást dr. Monos Emil: a norvég rektori konferencia elnöke küldte el számára a könyvet, miután a rendezvényen beszélgettek Semmelweisről. Több írás a Semmelweis-serleg, majd az ennek nyomán elkészítetett kehely történetét mutatja be, valamint Semmelweis ükunokái, dr. Hüttl Kálmán és dr. Hüttl Tivadar is a szerzők közt van. Az előszót dr. Szél Ágoston rektor, míg az utószót dr. Réthelyi Miklós rector emeritus, a Magyar UNESCO Bizottság elnöke írja.

RS28407_KA-20150217-IMG_1800-monos-emil-scrEmlékév keretében folytatódnak a már múlt évben elindult Semmelweis Emlékséták is a Baráti Kör és az Alumni közös szervezésében magyar és angol nyelvű vezetéssel – számolt be dr. Monos Emil. A túrákat abban a szellemiségben szervezik, hogy Semmelweis nemcsak az anyák, hanem a csecsemők megmentője is volt, így az ez évi első séta már az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáról indult, majd az egykor Semmelweis vezette I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán folytatódott.

A bizottság fontosnak tartja a hallgatók tájékoztatását is: a félév első előadásain rövid ismertetés hangzott el az emlékévről és Semmelweis Ignác jelentőségéről. A Nagyvárad Téri Elméleti Tömb és az Elméleti Orvostudományi Központ termeiben az előadások közötti szünetben az emlékévről szóló tájékoztató jelenik meg a kivetítőn.

A tervek szerint nagy hangsúlyt kap Semmelweis Ignác az idei Kutatók éjszakáján is, melynek keretében az egyetem külön Semmelweis éjszakája programmal készül. 

Dr. Monos Emil azt hangsúlyozza: minden magyar számára nagy érték Semmelweis Ignác, és rendkívül büszkék lehetünk egyszerű és mégis hatalmas jelentőségű felfedezésére. Mint elmondta, ő maga az orvostörténet iránt egyetemista kora óta vonzódik, ezzel kapcsolatos munkájáért – részben Semmelweisszel is összefüggő publikációi alapján – a Magyar Orvostörténeti Társaság Weszprémi István-emlékéremmel tüntette ki. Dr. Monos Emil azt mondja, több ágon is kötődik Semmelweishez, illetve szellemi hagyatékának őrzéséhez, és szakterületéhez is kapcsolódik Semmelweis, akit a klinikai patofiziológia úttörőjének is tarthatunk. 

A rektor felkérésére az egyetemen létrejött tízfős Semmelweis-év Emlékbizottság fővédnöke dr. Szél Ágoston rektor. A védnökök dr. Réthelyi Miklós rector emeritus, a Magyar UNESCO Bizottság elnöke és dr. Varga Benedek a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója. Az emlékbizottság tagjai: dr. Kovács Éva, dr. Kőnig Frigyes, dr. Melczer Zsolt, dr. Molnár László (titkár), dr. Monos Emil (elnök), dr. Rigó János, dr. Romics Imre, dr. Rosivall László, dr. Sótonyi Péter, dr. Táncos László.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.