semm-200x300Nemzetközi Semmelweis Emlékév az idei, miután a Magyar UNESCO Bizottság javaslatára, az UNESCO Általános Konferenciája Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulóját is felvette a megünneplésre méltó évfordulók közé. Az emlékév kapcsán a Semmelweis Egyetem is számos programmal készül névadója tiszteletére – hangsúlyozta dr. Szél Ágoston rektor, aki az egyetemi szintű emlékév fővédnöke. A védnökök: dr. Réthelyi Miklós rector emeritus, a Magyar UNESCO Bizottság elnöke és dr. Varga Benedek a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója.

„Semmelweis Ignác az orvostudomány egyik legnagyobb alakja, neve az egyetem egyik legnagyobb értéke is. A Semmelweis név méltóságot és elismertséget ad az egyetemnek, hihetetlen vonzerő a külföldi hallgatók számára is, de ugyanígy az egyetem kiválósága és nemzetközi hírneve visszahatóan erősíti Semmelweis örökségét, és segít abban, hogy minél szélesebb körben megismerjék a világban” – fogalmazott dr. Szél Ágoston. Hozzátette, hogy a Semmelweis Egyetem, mint egyedülálló, letisztult profilú biomedicinális szakegyetem számára egyfajta „brand”-ként, márkanévként is rendkívül fontos a Semmelweis név.

educatio_1A rektor emlékeztetett dr. Szent-Györgyi Albert híres mondására, miszerint „felfedezni annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát és közben arra gondolni, amire senki”. Pontosan ez jellemzi Semmelweis Ignácnak a kézmosás fontosságával összefüggő, korát messze megelőző felismerését, amelyet azonban életében nem fogadtak el. A Semmelweis kultusz hazai és nemzetközi szinten is az utóbbi fél évszázadban erősödött fel és teljesedett ki igazán. Semmelweis Ignác szobra Chicagóban a világ tíz legnagyobb orvosa, köztük Pasteur és Röntgen szobrának társaságában hirdeti az egyetemes orvostudomány diadalát – mutatott rá a rektor. Semmelweis példájából, kitartásából a ma orvosának példát kell vennie, de hibáiból is meríthetünk, hogy lássuk, mennyire fontos a tudományos bizonyítás folyamata – mondta dr. Szél Ágoston.

A rektor felkérésére az egyetemen tíz fős Semmelweis-év Emlékbizottság alakult, melynek elnöke dr. Monos Emil. A professor emeritus programokat vázoló előkészítő javaslataiban hangsúlyozza: az izgalmas tervek alapgondolata, hogy az emlékév során Semmelweis életműve, hatása az utókorra, kultusza és mindennapi jelenléte legyen elsősorban fókuszban, ne a halála.

Az emlékév keretében a tervek szerint egyebek mellett tudományos és kulturális programokkal, kiadvánnyal, képzőművészeti alkotással, nyílt nappal, Semmelweis Emlékhelyek látogatásával emlékezik majd az egyetem névadójára. Emellett a 2014/15-ös tanév második félévének kezdetén az első előadásokon az egyetem minden hallgatója rövid tájékoztatást kap az emlékévről és Semmelweis Ignác jelentőségéről. Az erről szóló rektori körlevél ide kattintva elérhető.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.