Egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett elfogadta az egyetem Szenátusa a Szervezeti és Működési Szabályzat (SzMSz) módosítását a csütörtöki rendkívüli ülésén. A szabályzat átalakítására azért volt szükség, mert a Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szeptember 1-jén hatályba lépett módosítása bevezette a kancellár jogintézményét a felsőoktatásban, így a Semmelweis Egyetem működésében is meg kellett jeleníteni a hatásköreit, illetve ezzel összefüggésben átszervezni az intézmény működését.

Dr. Szél Ágoston rektor a bevezetőjében elmondta: ebben a helyzetben ésszerű és szükséges volt, hogy az SzMSz-t ne csak a kancellár jogállására vonatkozóan, hanem globálisan is átalakítsák. Előre jelezte ugyanakkor azt is, hogy a részletszabályzatok megtárgyalása és elfogadása után a tapasztalatok tükrében elengedhetetlennek látja az SzMSz újbóli áttekintését és – szükség esetén – finomhangolását, hiszen a szakmai (stratégiai) és működtetési (operatív) feladatok célszerű szétválasztása a rektori és a kancellári vezetés között nagyon komoly felelősséget ró a Szenátusra.

Dr. Szász Károly kancellár hangsúlyozta: az egyetem SzMSz-ének stabilitást kell adnia az intézmény működése tekintetében, ugyanakkor a szabályozásnak rugalmasnak is kell lennie. Az elkészült javaslatot előzetes egyeztetések előzték meg az egyetem vezetőivel, melyek beépültek az anyagba – tette hozzá. Értékelése szerint tág teret engedtek a módosítási javaslatoknak az előterjesztés összeállításánál és konszenzusra törekedtek. A kancellár kitért arra is: az SzMSz módosítása alapvetően a rektor és kancellár feladatait határozza meg, valamint tartalmazza a kancellári struktúra kiépítését. Ezáltal válik működőképessé az intézmény – közölte. Kiemelte: a törvény biztosítja a kancellár számára, hogy az egészségügyi területet is irányíthassa, de úgy döntött, nem él ezzel, így a Klinikai Központ szakmai vezetője továbbra is a rektor marad, viszont a gazdálkodási, pénzügyi és infrastrukturális irányítás hozzá kerül. A gyakorlatban ez az Orvos-Főigazgatóság (OFMI) kettéválásával valósul meg. A klinikák és az intézetek a jövőben is a karokhoz tartoznak. A változások közt említette egyebek mellett, hogy kettős irányítást kap az Innovációs Központ: a kancellárhoz tartozik majd, de szakmailag a tudományos rektorhelyettes felügyeli. Jelezte: a négy tömbigazgatóságból hat lesz és alapvetően gazdasági, műszaki tevékenységet végző szervezeti egységekké válnak.

A szenátus tagjainak hozzászólásai elsősorban a kancellár irányítása alá kerülő központi szervezeti egységekkel foglalkoztak: az Innovációs Központtal, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságával (NKI), a Központi Könyvtárral, illetve a Marketing és Kommunikációs Igazgatósággal (MKI). Több kérdés hangzott el a tudományos tevékenység finanszírozása és a gazdasági szempontok esetleges ellenérdekeltségével kapcsolatban is. A hozzászólók mindegyike hangsúlyozta, hogy az oktatás, kutatás és gyógyítás hármas egysége feltétlenül meg kell, hogy jelenjen az SzMSz-ben, illetve azt, hogy mindhárom tevékenység szakmai felügyelete egy kézben, a rektornál kell, hogy maradjon.

Dr. Szél Ágoston elmondta, hogy bár a Központi Könyvtár, az NKI és az MKI esetében a munkáltatói jogokat a kancellár gyakorolja, de a szakmai felügyelet egyértelműen a rektori vonalhoz tartozik. Véleménye szerint az egyetem számára továbbra is a legfontosabb szempont, hogy feladatellátási kötelezettségének maradéktalanul meg tudjon felelni, vagyis hármas küldetését nevéhez méltóan tudja betölteni.

Dr. Szász Károly a kutatás finanszírozása kapcsán hangsúlyozta: nem kerülhet szembe a kutatói és az egyetemi érdek. Úgy fogalmazott: az egyetemnek szüksége van a kutatók, oktatók megtartására, de a szakmák képviselőinek is szüksége van az egyetemre. Meg kell érteni, hogy a pályázatoknak mind a két szempontot figyelembe kell venniük és hozzá kell járulniuk az egyetem költségvetéséhez – vélekedett. Hozzátette: az erre vonatkozó, készülő szabályzatot meg lehet majd vitatni és pontosítani a részleteket.

Az SzMSz módosításáról szóló előterjesztés megvitatása után a Szenátus több módosító javaslatot is elfogadott, de ezek az alapelveket nem érintették.

A Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata ide kattintva elérhető. 

Tóth-Szabó Szilvia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.